Onderzoek voor Selikor moet leiden tot andere verwerking

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is nog winst te behalen bij het scheiden van afval, zo blijkt uit een rapport van EcoVision dat in opdracht van vuilverwerkingsbedrijf Selikor is opgesteld. ,,Het potentieel voor recycling is veel groter dan momenteel wordt gerealiseerd. De hoeveelheid papier en karton in gestort afval is bijvoorbeeld 10.000 ton per jaar, de hoeveelheid kunststoffen is ook 10.000 ton per jaar en de hoeveelheid organisch keukenafval is 9.000 ton per jaar”, zo staat in het verslag in handen van deze krant.

F01Scheiden afval 1Meer specifiek wordt uit het ‘on site’ onderzoek bij Malpais waar monsters onderzocht zijn, opgetekend dat 58 procent van het gewone (niet grof) afval van huishoudens en andere bronnen bestaat uit fracties organisch afval, papier/karton en kunststoffen. Commercieel afval van Selikor-routes bevat relatief grote hoeveelheden papier/karton (24,2 gewichtsprocent). Hotelafval bevat relatief grote hoeveelheden glas (18,1 gewichtsprocent) en - vergeleken met andere afvalcategorieën - bevat huishoudelijk afval aanzienlijke hoeveelheden textiel (9,3 gewichtsprocent).

De samenstelling van het grofvuil is ‘zeer variabel’. In huishoudelijk en commercieel grofvuil is hout de dominante fractie qua gewicht, in bouw- en sloopafval zijn betonstenen en tegels de dominante fractie, en in tuinafval is organisch tuinafval de dominante fractie qua gewicht.

De onderzoekers registreerden bij Malpais 6.152 voertuigen bij de weegbrug. Ook werden chauffeurs geïnterviewd om de herkomst van het afval te bepalen. In een periode van acht weken zijn 96 monsters genomen en gesorteerd van niet-grof afval (huisvuil en daarop lijkend) en zijn 143 volledige vrachtladingen met grof afval met een bobcat en met de hand gesorteerd. Op basis van deze gegevens en nader onderzoek zoekt Selikor naar de meest geschikte afvalverwerkingsopties voor Curaçao. Daar worden nu consultants voor gezocht die een offerte kunnen uitbrengen voor het opstellen van een haalbaarheidsstudie.

Doel van de studie van EcoVision, uitgevoerd in samenwerking met Royal HaskoningDHV, De Afvalspiegel en IndigoBlue Consult, is om afvalgegevens te verzamelen en te analyseren om tekortkomingen en uitdagingen binnen het bestaande afvalbeheersysteem te beoordelen en oplossingen te bieden om afval te verwerken door middel van hergebruik, recycling en/of energiewinning. ,,Doel is om afval om te zetten in waarde voor de gemeenschap. Dit moet resulteren in een circulair en duurzaam afvalbeheer, een schonere en gezondere leefomgeving en meer bewustwording voor duurzaam afvalbeheer”, zo staat in het rapport beschreven.

De monsters die de onderzoekers bij Malpais afnamen werden gesorteerd in 23 verschillende fracties zoals bijvoorbeeld papier, plastic, glas en organisch. Daarnaast is een enquête gehouden over afval dat niet naar de stortplaats wordt gebracht, bijvoorbeeld gerecyclede materialen, rioolslib en kippenmest.
Onderzocht is niet-grof afval zoals huishoudelijk afval, hotelafval en afval van Selikors commerciële routes. Maar ook het grofvuil van huishoudens, commercieel bulkafval, bouw- en sloopafval en tuinafval.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het gewone huishoudelijke afval de grootste afvalcategorie (26 procent) is, gevolgd door bouw- en sloopafval (23 procent), grofvuil commercieel (17 procent) en tuinafval (11 procent). Bouw- en sloopafval blijkt trouwens ‘veel vaker voor te komen dan verwacht’, zo schrijven de opstellers van het rapport. ,,Hoewel tuinafval een significant deel van het totale afval uitmaakt, wordt het niet apart geregistreerd door Selikor. Van al het afval wordt 54 procent geclassificeerd als grofvuil en 44 procent als niet-grof afval”, aldus het onderzoek.

Het onderzoek en de publicatie van EcoVision is overigens medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het ‘Resilience building and Management of Biodiversity in the Caribbean Overseas Territories (Resembid), een initiatief van de Europese Unie dat gericht is op het opbouwen van veerkracht en het beheer van biodiversiteit in de overzeese gebieden van de Caribische regio. Vandaag is er een presentatie van het onderzoek door Selikor.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.