Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) waarschuwt voor de grote ‘kwal’, het Portugese oorlogsschip of in het Papiaments pechi Portuges, die is opgedoken aan de zuidkust, onder andere bij Grote en Kleine Knip.
,,Op deze stranden zijn gevallen gemeld van mensen die in contact zijn gekomen met deze organismen en zelfs in het ziekenhuis zijn beland”, zo meldt het ministerie. Het is een bekende periode van het jaar dat de kwallen - die officieel geen echte kwallen zijn maar een complexe kolonie van poliepen - opduiken in de Curaçaose wateren, als gevolg van veranderende wind- en stroomrichtingen. Strandbezoekers in dit gebied worden daarom geadviseerd extra voorzichtig te zijn.
De Portugese oorlogsschepen zijn relatief gemakkelijk te herkennen in zee. Ze drijven mee op de wind en zijn te herkennen aan hun vorm, die lijkt op een paarse, met lucht gevulde ballon of zak van ongeveer 25 centimeter groot. Aangeraden wordt de kwal niet uit het water te halen. ,,Hun tentakels onder water kunnen meer dan 30 meter lang worden”, zo wordt aangegeven.
Als een zwemmer toch in contact komt met de tentakels, moeten deze voorzichtig van het lichaam verwijderd worden zonder te wrijven. ,,Spoel de huid met zeewater en breng lauwwarm water aan op het getroffen lichaamsdeel. Een oplossing van azijn met water (verhouding 1:2) op het gebied aanbrengen. Als het gebied verbrandt of intense pijn veroorzaakt, leg er ijs op en raadpleeg een huisarts”, zo luidt het advies.
Geen kwal
Het Portugese oorlogsschip is overigens geen kwal, hoewel het er op het eerste gezicht wel op lijkt. In tegenstelling tot kwallen, die meestal enkelvoudige organismen zijn, is het Portugese oorlogsschip een complex organisme dat bestaat uit een kolonie van verschillende poliepen. Het heeft een met gas gevulde blaas die het in staat stelt om op het wateroppervlak te drijven. Onder de blaas hangen lange tentakels die bedekt zijn met netelcellen die een krachtig gif afgeven om prooien te vangen en ter verdediging tegen aanvallers. Dit gif kan ook pijnlijk en gevaarlijk zijn voor mensen. Het Portugese oorlogsschip kan zichzelf niet actief voortbewegen, maar drijft met de stromingen van de oceaan en wordt voortgedreven door de wind. Een kwal kan wel actief zwemmen door samentrekkingen van het lichaam. Beide organismen hebben tentakels met netelcellen die gif afgeven, maar de samenstelling en werking van het gif kunnen verschillen.