Voorwaarde minister aanstellen turnaround manager niet conform statuten
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Javier Silvania (MFK), zowel van Financiën als van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), lijkt aan te willen sturen op meer directe bemoeienis met het ziekenhuisbeleid en de bedrijfsvoering van het Curaçao Medical Center.
Hij heeft de leiding van het CMC een schrijven gestuurd, waarin de bewindsman een reeks aan voorwaarden verbindt aan verdere noodzakelijke liquiditeitssteun aan het ziekenhuis. In de ogen van de raad van bestuur (RvB) en naar verluidt ook de raad van commissarissen (RvC) gaat Silvania met een aantal gestelde condities te ver; deze zouden ‘statutair niet door de beugel kunnen’.
Eén daarvan is, nu algemeen directeur Gilbert Martina te kennen heeft gegeven na afloop van zijn termijn ermee op te houden, om een door de regering goedgekeurde turnaround manager aan te stellen om CMC financieel te saneren (turnaround management is een proces gericht op organisatievernieuwing).
Ten eerste wordt dit gezien als een poging tot rechtstreekse inmenging met betrekking tot beleidszaken van het juist op afstand van de politiek geplaatste bestuur van het Curaçaose ziekenhuis. Daarom is de actie ongewenst.
Daarnaast wordt met de aanstelling door de minister van zo’n turnaround manager, die CMC financieel gezond moet maken, een beeld gecreëerd dat de verliezen vanaf de opening in november 2019 het gevolg zijn van mismanagement van de drie directeuren, terwijl met de recente - nog altijd niet openbaar gemaakte - rapporten van KPMG Nederland duidelijk is gemaakt dat sprake is van ontoereikende zorgbudgetten, zoals van meet af aan en bij herhaling aangegeven door de RvB.
Er zijn over het zorgbudget al vele brieven over en weer gegaan. Er is in rechtszaken tussen CMC en Land ook over geprocedeerd. De uitspraak in het meest recente kort geding is aangehouden tot na het reces. De KPMG-bevindingen spelen daarin een doorslaggevende rol.
Naar deze krant heeft begrepen zal er binnenkort opnieuw een brandbrief uitgaan, of is die al uitgestuurd, waarin de drie bestuurders (algemeen directeur, financieel en operationeel directeur en de medisch directeur) mede namens de commissarissen aan alle stakeholders duidelijk maken dat met vierenhalf jaren ontoereikend budget de kwaliteit van de ziekenhuiszorg niet gewaarborgd kan worden.
Wat betreft de turnaround manager zou minister Silvania erop staan dat deze er komt en dat de aan te stellen persoon zijn goedkeuring dient te hebben. Het aanstellen en ontslaan van RvB-leden is conform de statuten echter een bevoegdheid die uitsluitend de RvC aangaat. En niet de minister of zelfs niet de voltallige regering.
Op deze manier lijkt er opnieuw sprake van een impasse, waarbij de directieleden (naast Martina zijn dat Karina Lombardi en Ingemar Merkies) alsmede de commissarissen (voorzitter Davila Kramp, Danielle Palm en Rob Reijnaert), lijnrecht tegenover minister Silvania staan. De nijpende liquiditeitssituatie van het CMC is daarmee niet geholpen.
Cft-advies
De CMC-top ziet zich gesteund in het advies van het College financieel toezicht (Cft), dat onlangs in verband met de ontwerp-Landsbegrotingswijziging 2024 stelt dat de regering van Curaçao ‘serieuze stappen zet om de precaire financiële situatie van het Curaçao Medical Center aan te pakken’, maar de door Curaçao zelf gepresenteerde oplossingsrichting voor een belangrijk deel niet in de gewijzigde begroting verwerkt.
Wel geeft het Land aan dat, aldus het Cft, dat jaarlijks een structureel exploitatietekort resteert voor het CMC van 35 tot 45 miljoen gulden. Ook is er een separate financieringsoplossing voor de door het CMC geleverde zorg aan onverzekerden, namelijk een last van 7 miljoen. Bij elkaar is dit 42 tot 52 miljoen. Dat komt overeen met het bedrag van 50 miljoen, waarvan de directie vanaf de opening van CMC aangeeft dit jaarlijks aan zorgbudget te kort te komen.