OM versterkt portefeuille met drie officieren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In 2023 zijn door het Openbaar Ministerie (OM) twee onderzoeken gestart naar mensenhandel en negen naar mensensmokkel, zo staat opgetekend in het jaarverslag 2023 van het OM.

F05 MensensmokkelHet verschil tussen mensenhandel en mensensmokkel wordt door de Raad voor de Rechtshandhaving als volgt omschreven: ,,Mensenhandel en mensensmokkel zijn zeer ernstige misdrijven met een grote impact op slachtoffers en de maatschappij. Mensenhandel (uitbuiting) vormt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers en wordt internationaal gekwalificeerd als schending van fundamentele mensenrechten (artikel 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, EVRM). Mensensmokkel is een vorm van grensoverschrijdende criminaliteit en is in sommige gevallen gerelateerd aan (internationale) mensenhandel. Zowel bij mensenhandel als bij mensensmokkel kunnen criminele organisaties betrokken zijn.”

Over de zaken in 2023 doet het OM verslag: ,,Noemenswaardig zijn drie aanlandingen vanuit Venezuela met minderjarigen aan boord, oftewel kindersmokkel. In al deze zaken heeft het OM de reisbegeleiders en/of degenen die de overtocht van de minderjarigen hebben betaald, vervolgd voor kindersmokkel. De betrokkenen zijn voor mensensmokkel veroordeeld. Conform werkafspraken in het Koninkrijk geeft het OM prioriteit aan het onderzoeken en vervolgen van zaken van mensenhandel en -smokkel. In 2023 is het gelukt om de mensensmokkelzaken snel, binnen gemiddeld 58 dagen, voor de rechter te brengen. De zaken met verdenkingen van mensenhandel vergen meer onderzoek en opsporing waardoor ze later voor de rechter worden gebracht”, aldus het OM.

Sinds oktober 2023 is de portefeuille mensenhandel en mensensmokkel binnen het parket versterkt: drie officieren van justitie en een senior parketsecretaris geven een krachtige impuls aan de bestrijding van deze criminaliteitsvormen. Naast strafzaken houdt het OM zich op beleidsniveau ook bezig met de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Zo draagt het OM bij aan bewustwordingscampagnes vanuit de Taskforce mensenhandel en het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (Acoc).

Wat hiermee verband houdt is de ondertekening in 2021 van het Protocol inzake de Versterking van het grenstoezicht. Doel van het Protocol is het treffen van maatregelen ter versterking van het grenstoezicht door te investeren in de Caribische landen van het Koninkrijk en het verbeteren van de onderlinge samenwerking tussen de grensdiensten van de Landen. Voor Curaçao betekent dit onder meer versterking op diverse gebieden, zoals de opsporingstaak op de luchthaven en de maritieme grens, de informatie- uitwisseling tussen de diensten en het tegengaan van goederensmokkel, mensensmokkel en mensenhandel. OM: ,,Het was de verwachting dat de versterking van het grenstoezicht zou resulteren in een toename van het aantal strafzaken en daarmee ook een toename van het aantal verdachten en gedetineerden. Het OM maakte zich klaar voor deze toestroom van zaken door personeelsuitbreiding, in de vorm van een officier van justitie belast met alle dossiers inzake grensdiensten en mensensmokkel. Door het uitblijven van deze toename van zaken is gekozen om vooralsnog geen administratief medewerker en parketsecretaris te werven.”

Ook binnen de collegiale kennisuitwisseling wordt aandacht besteed aan mensenhandel en -smokkel. Er zijn door het OM informatiesessies over mensenhandel en mensensmokkel aan ketenpartners en banken gegeven. ,,Deze workshops en informatiesessies zijn voor de uitwisseling van kennis en ervaringen om bepaalde incidenten gerichter aan te pakken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.