Van een onzer verslaggevers - Na de begin dit jaar door premier Gilmar Pisas (MFK) op Facebook verspreide video, waarin de beoogde grootscheepse herontwikkeling van Caracasbaai te zien was, bleef het maandenlang stil rond dit project.

CaracasbaaiAan het Antilliaans Dagblad laat Djurick Comenentia - kabinetschef van de minister-president en tevens adviseur van de minister voor Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), belast met de sector Landbouw, Milieu en Natuur - desgevraagd weten dat het vijf fases tellende project weliswaar enige vertraging heeft opgelopen, maar dat er ‘in de komende weken’ beweging te zien zal zijn in het gebied.
De eerste fase heet ‘Caracasbaai West’. Men begint de herontwikkeling dus aan de zijde van de rotonde naar Jan Thiel, en werkt vanaf daar steeds verder in de richting van het schiereiland. De vier fases die zullen volgen, zijn respectievelijk ‘Caracasbaai Midden’, ‘Caracasbaai Oost’, ‘Padelbaan + Tribune’ en ‘Zandvoetbal + Concert’.
De video, met daarin animaties van de beoogde ‘opknapbeurt’, laat een groot contrast zien met het huidige uiterlijk van de Caracasbaai en het strand aldaar. Zeker in het weekend heeft deze locatie een grote aantrekkingskracht op lokale families, die er komen barbecueën, al dan niet onder het genot van luide muziek die uit de meegebrachte luidsprekers schalt. Is daar in de nieuwe situatie nog wel plaats voor?
,,Het karakter van Caracasbaai zal puur lokaal, krioyo, blijven, maar met verbeterde voorzieningen voor de gebruikers. Er zal geen sprake meer zijn van stenen die achterblijven als het zand wegspoelt, zodra het project is voltooid. Het zal een duurzaam project zijn dat bestendig is tegen zuidwestelijke windveranderingen”, zo laat Comenentia weten.
Dit wegspoelende zand en de overlast van stenen, die de kabinetschef noemt, hebben ook een grote invloed gehad op het uiteindelijke ontwerp, gemaakt door het lokale architectenbureau Forever Young Architecture van Raichel Martina.
Comenentia legt uit: ,,Vanwege de ligging van het strand, de invloed van de wind en zeewaterstroom wordt al het zand van het strand binnen de kortste tijd meegenomen. Gevolg hiervan is dat meer dan 60 procent van het strand niet prettig is om op te lopen door de vele stenen. Om het strand mooi te houden zou om de drie maanden een zandsuppletie plaats moeten vinden. Dit proces is kostbaar.”
In plaats daarvan is ervoor gekozen om een kade aan te leggen ‘vanaf de eerste meters van het strand tot waar het natuurlijke zand zich onder water bevindt’. ,,Dit kadesysteem is al bekend op Curaçao, met name op het Zanzibar-strand om precies te zijn”, zo licht Comenentia verder toe.
De naaste medewerker van Pisas laat verder weten dat de plannen - zoals te zien in de video - vooralsnog ongewijzigd zijn. Wel benadrukt hij dat er nog nader overleg zal plaatsvinden over de vorm en de uiteindelijke locatie van parkeergelegenheid. Op de beelden is te zien dat er een parkeerterrein met slagbomen is ingetekend op zo ongeveer dezelfde plek als waar nu ook parkeerplaatsen zijn, en aan de zijde van het Spaanse Water een bovengrondse parkeergarage. Op basis van de woorden van Comenentia lijken die faciliteiten nog niet in beton gegoten te zijn.
Desondanks geven de videobeelden wel het beeld dat er aanzienlijk meer parkeerplaatsen bij Caracasbaai moeten komen dan momenteel het geval is, en dat men in de nieuwe situatie meer bezoekers verwacht c.q. wil aantrekken. De enige toegangsweg, de Caracasbaaiweg, is op dit moment echter al een drukke verkeersader, waar het op grote delen van de dag filerijden is. Op de vraag of hier qua logistiek ook over is nagedacht, herhaalt Comenentia dat men zich in de fase bevindt van overleg over de vorm en de locatie van de parkeergelegenheid.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.