Ernstig liquiditeitstekort doordat Land afspraken niet nakomt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het CMC daagt het Land in een kortgedingprocedure voor de rechter, omdat het enige algemeen ziekenhuis van Curaçao in ernstige financiële problemen verkeert en per volgende maand ‘niet meer aan zijn lopende verplichtingen kan voldoen’.


cmcDeze krant berichtte gisteren nog aan de hand van de pas afgeronde jaarrekening 2022 dat het verlies van CMC in genoemd jaar fors minder was, maar niet voor iedereen is duidelijk dat het niet al te slechte resultaat van 2022 volledig valt toe te schrijven aan de eenmalige factor van correctie naar aanleiding van een rechterlijk vonnis, zoals in het artikel er nadrukkelijk bijstond.
Structureel blijft het exploitatieresultaat dik in de rode cijfers vanwege het, in de ogen van CMC, onrealistisch laag toegekende bvz-zorgbudget (basisverzekering ziektekosten) dat via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beschikbaar wordt gesteld.
Gevolg van het uitblijven van een structurele oplossing daarvoor zal zijn stopzetting van de electieve zorg (geplande/niet acute zorg), non-betaling van leveranciers, het in gevaar komen van betalingen aan personeel, en - aldus de advocaat van CMC - in het ergste geval dat het ziekenhuis de deuren zal moeten sluiten. De vorderingen die met het kort geding worden ingesteld dienen om aan die financiële problemen tegemoet te komen.
Directe oorzaak van de financiële problemen van CMC is ‘de inactieve houding van de regering van Curaçao’. In het tussen het Land Curaçao en de CMC-entiteiten bereikte Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord Sanering CMC-entiteiten van 19 oktober 2022 zijn namelijk afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat er een duurzame oplossing komt voor de financiële problemen van onder meer CMC. ,,Die afspraken worden evenwel stelselmatig niet, en zeker niet tijdig, door het Land Curaçao nagekomen.”
Het ziekenhuis heeft de regering-Pisas meermaals uitdrukkelijk gewezen op de financieel onhoudbare situatie middels brieven van onder meer 23 december 2022; 9 januari 2023; 23 februari 2023; 2 maart 2023; 22 maart 2023; en 19 september 2023. Daarin is de regering herhaaldelijk verzocht en gesommeerd om uitvoering te geven aan het akkoord. Daarnaast heeft CMC Exploitatie in regulier overleg voortdurend een beroep gedaan op minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur en de regering ‘om met duurzame oplossingen te komen voor de aanhoudende financiële problematiek van de CMC-entiteiten’. ,,Tot op heden is evenwel, behoudens het plakken van enkele pleisters, geen enkele structurele oplossing in lijn met het akkoord tot stand gekomen.”
Gevolg is dat de CMC-exploitatie per 31 december 2022 een tekort heeft van 149 miljoen, zoals het Antilliaans Dagblad gisteren al berichtte. Dat tekort is in 2023 en dit jaar verder opgelopen en bedraagt per eind april 225 miljoen.
Daarom dient er zo spoedig mogelijk additionele liquiditeit beschikbaar te worden gesteld. Daarnaast moet er uitvoering worden gegeven aan het akkoord, zodanig dat kostendekkende tarieven kunnen worden bepaald en er een kostendekkend zorgbudget komt, conform rapportage van KPMG Health Nederland. Ook moet er een oplossing komen voor de geaccumuleerde verliezen van voorgaande jaren en een structurele voorziening voor de kosten van zorg aan ongedocumenteerden.
De rechter wordt gevraagd het Land te veroordelen tot betaling - al dan niet als voorschot - van 20,4 miljoen (of ten minste 14 miljoen daarvan) voor de resterende transitiekosten en 10,7 miljoen voor de kosten van onverzekerden over 1 januari 2023 tot mei 2024.

55 Maanden huurachterstand aan Vastgoed
Ook CMC Vastgoed, de zustervennootschap van CMC Exploitatie, verkeert in ernstige geldnood. Bij brief van 17 mei jongstleden heeft Vastgoed CMC aangeschreven inzake de huurachterstand, die inmiddels is opgelopen tot 155 miljoen gulden. Dat vertegenwoordigt circa 55 maanden huur.
CMC Vastgoed kan daardoor niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en kondigt rechtsmaatregelen aan tegen CMC als er niet snel een oplossing komt. CMC trekt zich dit aan en het maakt het nog dringender dat er een oplossing komt voor CMC Exploitatie, want dat is de enige manier dat Vastgoed kan worden betaald.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.