Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nederland en Curaçao hebben een hoofdlijnenakkoord ondertekend voor de ontwikkeling van duurzame waterstofproductie op Curaçao, echter is er nog geen duidelijke tijdlijn vastgesteld voor dit project.

waterstofproject Dit blijkt uit een reactie van Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering, tijdens een online ontmoeting met de pers.
Van Huffelen verduidelijkt dat er wordt gekeken naar de haalbaarheid van de combinatie drijvende windturbines en de productie van waterstof. ,,Er is volgens mij niet een heel vaste tijdlijn vastgesteld, maar het zal wel echt een flink aantal maanden duren om dit verder uit te werken. Hopelijk kan er zo snel mogelijk worden overgegaan tot de eerste pilotprojecten.”
Op de vraag of het project bijvoorbeeld vijf jaar in beslag kan nemen, zei Van Huffelen dat ze eerder hoopt op een jaar. ,,Er moet gekeken worden naar de technische haalbaarheid en hoe de financiering geregeld kan worden, want het gaat echt om wel heel grote projecten.”
Nederland en Curaçao zullen in de komende periode in ieder geval bekijken hoe windenergie en de productie van groene waterstof op Curaçao gebruikt kan worden voor de transitie naar een economie, gebaseerd op duurzame energie op het eiland. Dat zal niet alleen goedkope groene energie opleveren voor gebruik op het eiland door particulieren en organisaties, maar ook voor de export. Uit reeds verrichtte studies door TNO en Fugro is immers gebleken dat de potentie op Curaçao zo ruim is dat ook grootschalige export van groene waterstof ontwikkeld kan worden.
Inmiddels hebben minister Cijntje van Economische Ontwikkeling namens het kabinet-Pisas en minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Van Huffelen virtueel een hoofdlijnenakkoord over de samenwerking ondertekend. Met dit akkoord wordt concrete uitvoering gegeven aan de MoU die een jaar geleden werd ondertekend.
In het akkoord wordt afgesproken hoe wordt samengewerkt op bestuurlijk en (top)ambtelijk niveau aan verdere studies en de gezamenlijke financiering daarvoor: in totaal ongeveer 10 miljoen euro. Ook is afgesproken dat er gewerkt wordt in een driehoek tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen in Nederland en op Curaçao. Doel hiervan is optimaal gebruik te maken van de inzet van internationale kennis en inzichten in de lokale context van Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.