MFK: Te hoge kosten bij Malpais zorgen voor illegale dump
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een wijziging in de afvalwetgeving, door de MFK-fractie opgesteld, moet ervoor zorgen dat de huidige storttarieven die vuilverwerkingsbedrijf Selikor hanteert met 50 procent worden verlaagd.
,,Dit voorstel is al goedgekeurd door de Sociaal-Economische Raad (SER) en ligt nu bij de Raad van Advies (RvA), waarna het terugkomt naar het parlement voor behandeling”, aldus Statenlid Juniel Carolina (MFK), die zich hier sterk voor maakt.
De discussie over schoonmaak, illegale afvaldumping op ongepaste locaties, afvalverbranding en afvaltransport op Curaçao is opnieuw opgelaaid. Ondanks de inspanningen van de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN); Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP); Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS); Economische Ontwikkeling (MEO); vuilverwerkingsbedrijf Selikor; en diverse vrijwilligersorganisaties, kampt Curaçao met ‘een alarmerend probleem van afvaldumping op ongepaste locaties’, zo stelt Carolina.
Hij vindt dat deze situatie om snelle en krachtige maatregelen vraagt van de regering. ,,Er moeten strikte controles worden ingevoerd op het storten van afval en afvalmaterialen op ongepaste locaties en ook op de manier waarop afval en andere materialen worden vervoerd”, aldus het Statenlid. ,,Met zware regenval en het orkaanseizoen in het vooruitzicht is schoonmaak van groot belang, want dat voorkomt uitbraken van chikungunya en dengue.”
Volgens het parlementslid zijn er veel klachten van afvaltransporteurs die illegaal dumpen omdat de storttarieven (te) hoog zijn en het weegproces bij de in- en uitgang veel tijd in beslag neemt. Om de controle en het toezicht te verbeteren, wordt voorgesteld een 24-uurs camerasysteem te installeren. ,,In samenwerking met verschillende ministeries en veiligheidsdiensten kan er goed toezicht worden gehouden, en dit moet gepaard gaan met een voorlichtings- en bewustwordingscampagne over de juiste manier van afvalbeheer en waar het afval moet worden gedeponeerd.” Carolina legt ook nadruk op recycling, statiegeld op flessen en blikjes en afvalverbranding voor energieopwekking, wat gezamenlijk door de overheid van Curaçao, Selikor en private bedrijven in deze sector zou moeten worden ontwikkeld.
,,Het doel van de regering moet zijn om Curaçao schoon te houden, het verminderen, hergebruiken en recyclen van afval te bevorderen, werkgelegenheid te creëren voor de lokale bevolking en zowel inwoners als bezoekers bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor het milieu, de natuur en duurzame ontwikkelingen.”
Tot slot nodigt de MFK-fractie het publiek uit om deel te nemen aan vrijwillige schoonmaakacties die regelmatig worden georganiseerd, om zo een schoner en mooier Curaçao te bereiken. De wetswijziging betreft een initiatiefwetsvoorstel uit de tijd dat MFK nog in de oppositiebanken zat.
‘In de ban van afvalcriminelen’
Amigu di Tera waarschuwde in 2016, 2018 en nu weer. ,,Gezien de actualiteit een herinnering aan een oud probleem dat niet door de overheid is opgepakt”, schrijft Lloyd Narain van Amigu di Tera, waarop de natuur- en milieuorganisatie een persbericht van zes jaar geleden - maart 2018 - stuurt onder de kop ‘Alweer afgravingen en afvalstort in Choloma’....
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.