Passagiers op bestemmingen gestrand
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Jetair heeft alle vluchten geannuleerd die gepland waren tussen afgelopen zondag en aanstaande vrijdag.
In een verklaring zegt de luchtvaartmaatschappij dat zaterdag uit een technische controle bleek dat een van de motoren moest worden vervangen. Dit is een klus die enkele dagen in beslag neemt. Omdat dit het enige operationele vliegtuig was van Jetair, is er geen back-up.
De ongeplande vervanging van de motor wordt uitgevoerd om de veiligheid van zowel passagiers als bemanning te kunnen waarborgen.
Jetair zegt contact te zullen opnemen met alle passagiers. Het doel is om een oplossing te vinden zodat alle gedupeerde passagiers alsnog op hun plek van bestemming kunnen komen. Onder meer in het Colombiaanse Medellín en op Jamaica en Sint Maarten zouden er gestrande passagiers zijn, die vooralsnog niet kunnen terugvliegen naar Curaçao.
Het management van Jetair biedt in de verklaring zijn excuses aan voor het ontstane ongemak. Ook laat men weten alle negatieve reacties en speculaties in de media te betreuren.
Meer informatie dan waar de airline in de korte verklaring zelf mee kwam, heeft deze krant tot dusver niet kunnen krijgen. Edward Heerenveen - die vorig jaar april aantrad als nieuwe ceo van Jetair - meldt aan het Antilliaans Dagblad dat hij afgelopen januari is vertrokken bij de maatschappij en dus niets over de huidige perikelen kan zeggen. En eigenaar António ‘Tony’ Ribeiro - die in augustus 80 jaar wordt - was niet bereikbaar. Ditzelfde geldt voor de klantenservice van het bedrijf en de ‘commercial operations manager’ die het persbericht verstuurde.
Op sociale media wordt het gebrek aan communicatie en het niet bereikbaar zijn voor de reizigers de airline niet in dank afgenomen. Zij zouden niet weten waar ze aan toe zijn.
De redactie van deze krant sprak ook met iemand wiens moeder vast zit op Sint Maarten. In eerste instantie was zij gisteren uit haar hotel gezet, omdat ook het hotel niet in contact kon komen met Jetair en zodoende geen garantie had dat de kosten ook betaald zouden worden. Inmiddels zouden alle passagiers op Sint Maarten zijn gebeld door Jetair, met de boodschap dat men weer terug kon keren naar het hotel. Over de datum van de terugvlucht was toen nog niets bekend.
Jetair in zwaar weer
Het is de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Jetair sinds de oprichting in 2018 nooit echt voor de wind gegaan. Vrij snel al brak de covidpandemie uit en lag wereldwijd het vliegerkeer plat. Dat heeft Jetair bij het opstarten zeker parten gespeeld, terwijl grote internationale airlines in de lucht werden gehouden met omvangrijke overheidsleningen en -subsidies.
Lange tijd kon de maatschappij beschikken over twee Fokkers 70, met ieder een capaciteit van 80 stoelen. Maar sinds enige tijd is een van deze toestellen uitgevallen. Twee grote risico’s van deze situatie zijn dat verstoringen in de dienstregeling niet kunnen worden opgevangen met een ander vliegtuig, en dat er minder omzet kan worden gegenereerd.
Eind vorig jaar nog vertelde oud-ceo Edward Heerenveen nog enthousiast aan deze krant dat Jetair plannen had voor twee nieuwe vliegtuigen en ook voor nieuwe bestemmingen, waaronder een aantal luchthavens in Venezuela.
Maar ook als die plannen doorgang zouden vinden, zou eigenaar Ribeiro naar verluidt maandelijks ongeveer een half miljoen gulden uit eigen zak moeten bijleggen om de zaak draaiend te houden.
Dat lijkt op langere termijn moeilijk vol te houden te zijn. Uit goede bronnen heeft deze krant dan ook vernomen dat Curaçao Airport Holding (CAH) en de Curaçao Tourist Board (CTB) bereid zouden zijn om de luchtvaartmaatschappij een paar maanden financiële lucht te geven.
Daarnaast is er aan het begin van dit jaar door Hugo Clarinda, adjunct-directeur van de CTB, een overeenkomst getekend met een Braziliaans consultancybedrijf, voor het uitvoeren van een ‘due diligence-onderzoek’ dat de zwakke punten van Jetair moet blootleggen, om vervolgens een herstel- en stabilisatieplan op te stellen. De kosten die met dit onderzoek gemoeid zijn, bedragen een kleine 27.000 dollar.