Overheids-nv RdK ziet norm het liefst blijvend hoog

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij een eventuele herstart van de raffinaderij, mag deze beginnen met een uitstoot van 60 microgram (µg) zwaveldioxide per kubieke meter. Dit is opgenomen in de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen Curaçao, wat maar liefst 20 µg/m3 meer is dan vastgesteld door de World Health Organization (WHO).

Isla1Die informatie is naar voren gekomen tijdens de technische briefing in de Centrale Commissievergadering van de Staten. In deze bijeenkomst, die een vervolg is van een vergadering van 18 maart dit jaar, hebben de parlementariërs antwoord gekregen op hun toen gestelde vragen.
Als lid van de werkgroep Luchtkwaliteitseisen heeft sectordirecteur Gabriel Murray van Landbouw, Milieu en Natuur (LMN) deze beantwoord. Hij heeft aangegeven dat het streven van de regering is om bij een herstart van de raffinaderij uitstoot tot 50 µg per kubieke meter zwaveldioxide toe te staan. Het doel is om in de loop der jaren naar 20 µg/m3 te gaan.
Op de specifieke vragen van MAN-Statenlid Giselle Mc William heeft de topambtenaar meer duidelijkheid gegeven. Zo verklaart hij dat er sprake is een overgangsbepaling van een grenswaarde van 60 microgram zwaveldioxide. Hij voegt eraan toe dat de directie van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) eigenlijk verzocht om de uitstoot van zwaveldioxide op 60 microgram blijvend te houden na een eventuele herstart.
Verder is uit de uitleg van Murray aan de Statenleden gebleken dat in de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen Curaçao het streven is opgenomen om binnen vijf jaar na de herstart van de raffinaderij, naar 50 µg/m3 te gaan. De bedoeling is om na deze vijfjarige transitie, in de hierop volgende jaren geleidelijk de internationaal geldende advieswaarde van 20 µg per kubieke meter te bereiken.
Verder heeft Mc William gevraagd naar de mening van Stichting Birgen di Rosario die het bejaardenhuis Habaai beheert, van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV), de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) en schoolbesturen die scholen in de buurten Wishi en Marchena - onder de rook van de Isla - hebben. Murray geeft aan dat de directie van het zorgcentrum uitgebreid heeft gereageerd en dat alle andere partijen gekozen hadden om niet formeel op papier te reageren.
Verder heeft Statenlid Fergino Brownbill van regeringspartij MFK ook gevraagd naar de reden waarom in eerste instantie alleen informatie is verstrekt over het zogenoemde ‘fijnstof’ en niet over de andere stoffen die ook voorkomen in de uitstoot van de raffinaderij. Murray verklaart dat de spreektijd op 18 maart te beperkt was en hij verwijst naar de Memorie van Toelichting (MvT) die alle stoffen benoemt en ook het een en ander hierover uitlegt.
Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes die aanwezig zijn in de lucht, ofwel de zogenoemde PM10 en PM2,5. De afkorting PM staat voor ‘particulate matter’ en betreft deeltjes die kleiner zijn dan 10 of 2,5 micrometer.
De WHO heeft op 22 september 2021 nieuwe advieswaarden voor de luchtkwaliteit uitgebracht. Deze zijn flink naar beneden bijgesteld ten opzichte van die waarden uit 2005. Deze betreffen gezondheidskundige grenzen voor de concentratie van verontreinigende stoffen in de buitenlucht.
Verder geeft de WHO aan dat fijnstof (PM10 en PM2,5) in de longen van mensen kan doordringen en via de bloedbaan verder in het lichaam kan komen en nagenoeg alle belangrijke organen aantast. Zo schrijft de WHO dat blootstelling aan fijnstof ziekten kan veroorzaken aan zowel het cardiovasculaire- als ademhalingssysteem. Het kan hierdoor bijvoorbeeld als gevolg hebben een beroerte, longkanker en chronische obstructieve longziekte (COPD).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.