Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Onder water gelopen woningen, onbegaanbare wegen, doorgebroken dammen, vernielde stranden en weggespoelde auto’s. Dat is slechts een greep uit de ravage die de hevige regenval zaterdagochtend in slechts een paar uur tijd veroorzaakte, met name op Bándabou.

F01 Bandabou 1De overheid spreekt van meer dan 50 millimeter regen per vierkante meter (m2) die de zwaarst getroffen gebieden te verduren kregen. Dit staat gelijk aan meer dan 50 liter hemelwater dat per m2 viel. In een persbericht meldt de overheid dat er door het noodweer schade en overlast is veroorzaakt in Santa Cruz, Lagun, Tera Kòrá, Barber en Pannekoek.

Ondanks dat de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) vrijdag al liet weten dat de verwachte buien plaatselijk zwaar zouden kunnen worden en voor wateroverlast zouden kunnen gaan zorgen, kwam het noodweer voor menigeen toch als een verrassing.

In gesprek met het Antilliaans Dagblad erkent Andy Luciano, chef Weerkamer bij Meteo, dat het moeilijk is om een dag - laat staan enkele dagen - van tevoren exact te kunnen voorspellen op welke locaties er hoeveel regen gaat vallen, en welke impact dat mogelijk zal hebben. Het weer kan pas drie uur van tevoren met meer zekerheid worden voorspeld. Daarnaast merkt Luciano op dat van alle verschillende weermodellen die Meteo gebruikt, er niet één voorspelde wat er zaterdagochtend daadwerkelijk op Bándabou gebeurde. In die zin werd de dienst zelf ook overvallen.

‘Plaatselijk enorme verschillen’
Ongeveer drie uur voordat het natuurgeweld op Curaçao losbarstte, was er bij Meteo dus al wel meer bekend over de te verwachten situatie. Maar Luciano benadrukt dat het op dat moment weinig zin had om erover te communiceren op social media, omdat ‘iedereen toen nog lag te slapen’ en niemand het zou lezen.

De chef Weerkamer zegt dat de dienstdoende meteoroloog zaterdagochtend correct heeft gehandeld. ,,Hij heeft eerst een voorwaarschuwing uitgegeven voor ruwe zee. Dit omdat de windrichting tijdelijk veranderde. Die kwam merendeels uit het westen. En daarna gaf hij een oranje waarschuwing uit voor de zware onweersbuien die zeer plotseling een stuk intensiever werden, met het resultaat dat we nu kennen.”
Waar de overheid nog sprak over meer dan 50 millimeter regen, heeft Luciano het over meer dan 100 millimeter. Hierbij moet wel worden vermeld dat dit is afgeleid uit de radarbeelden. Meteo heeft, verspreid over het eiland, meerdere meetstations die verschillende weersomstandigheden meten, en die ook een nauwkeurig beeld geven van onder meer de gevallen regen. Echter, de twee meetstations die op Bándabou staan, zijn op dit moment in revisie. Luciano legt uit dat dit voor 1 juni moet zijn afgerond, wanneer het orkaanseizoen van start gaat.

Opvallend zijn ook de lokale verschillen, waar de meteorologisch expert op wijst. ,,Meteo heeft het eiland verdeeld in drie gebieden. Bándabou, dat ongeveer loopt tot aan de Zegu-rotonde; het centrale deel, tot ongeveer aan de Seru Loraweg, en het gebied ten oosten van de Seru Loraweg”, legt Luciano uit. Boven het westelijke gedeelte, en een stuk van het centrale gedeelte, is het merendeel van alle regen gevallen, maar in het oostelijk deel van het eiland is volgens hem geen druppel gevallen.

Middenin het zwaarst getroffen gebied, in Santa Cruz, ligt het natuurpark Hòfi Mango. Over de situatie ter plaatse verschaft mede-eigenaar Jandino Asporaat op zijn socialmediapagina’s meer informatie. ,,Onze beheerder en zijn jonge gezin zijn net op tijd geëvacueerd”, zo laat de komiek en ondernemer weten.

In het bericht toont Asporaat zich kritisch ten aanzien van de Curaçaose overheid. Volgens hem is het park ‘volledig verwoest’ en komt dat mede door een dam, die vanwege een gebrek aan onderhoud is doorgebroken. ,,Ik heb met minister-president Pisas gesproken over de ernst van de situatie en verteld dat wij klaar staan om te ondersteunen en actie te ondernemen. Het probleem wordt al decennialang vooruitgeschoven. Het niet aanpakken wordt ons nu fataal. Laten wij nu de handen ineenslaan en het nu voor eens en altijd oplossen”, zo zegt Asporaat.

Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) meldt dat er sinds zaterdagochtend verschillende werknemers en aannemers op Bándabou ingezet zijn om concrete hulp te bieden aan bewoners van het door het noodweer getroffen gebied. ,,Er is modder van de weg verwijderd, hulp geboden op verschillende plaatsen waar water stroomde, gaten die door het water zijn gemaakt zijn opgevuld, omgevallen bomen zijn opgeruimd, en nog veel meer”, aldus VVRP, dat benadrukt dat het zal blijven werken om verlichting te brengen waar mogelijk, zowel op korte als lange termijn.
In de loop van zaterdagochtend heeft minister-president Gilmar Pisas (MFK) de verschillende partijen uit het crisisteam voor een spoedvergadering bijeengeroepen om de lopende situatie te monitoren en alle ontwikkelingen in de komende dagen te blijven volgen.

Daarnaast roept de Curaçao Tourist Board (CTB) via sociale media op om, in ieder geval tot en met vandaag, een zestal stranden te mijden, gezien die daar eerst moet worden hersteld. Het betreft Grote en Kleine Knip, Playa Kalki, Playa Santa Cruz, Playa Lagun en Playa Piskadó.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.