‘Toeristische sector loopt op een dunne lijn’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Verschillende Curaçaose initiatieven rondom het thema duurzaamheid - vooral die van enkele hotels - staan centraal in een recent artikel van journalist Christopher Elliott op de website van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Zo is er aandacht voor de jacht op de invasieve exoot koraalduivel (lionfish), plasticrecycling, vrijwilligerswerk, en het onderwaterlaboratorium Proteus, dat in 2027 operationeel moet zijn.

F05 ForbesHoewel het artikel verschillende positieve ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied belicht, eindigt het toch met een aantal kritische kanttekeningen. ,,De waarheid is dat mensen op Curaçao goede beheerders van hun eiland willen zijn, maar het mag niet te veel kosten en ze mogen er geen business door mislopen”, aldus de schrijver.
Ook wordt gerefereerd aan de stijgende toeristencijfers. In het artikel wordt geconcludeerd dat een te krachtige milieuboodschap voor toeristen juist een afknapper kan zijn, maar dat het geen optie is om niet te proberen ‘groen’ te zijn. ,,De toeristische sector op dit eiland loopt op een dunne lijn, net als in de rest van het Caribisch gebied”, zo wordt gesteld.

Het betreffende artikel is de vierde in een serie over duurzaam toerisme in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. In de eerdere artikelen kwamen naast Panama de buureilanden Bonaire en Aruba aan bod.
Onder de vertaalde kop ‘Curaçao jaagt op duurzaamheid in het Caribisch gebied - en een paar koraalduivels’ begint het artikel met aandacht voor het werk van Lisette Keus, dat met haar bedrijf Lionfish Caribbean koraalduivels vangt, en er vervolgens sieraden van maakt.
,,Van de vinnen maakt ze halskettingen, manchetknopen en hangers die ze verkoopt in haar juwelierszaak in Willemstad. En de rest van de Lionfish is voor de kat van de duikwinkel, Cesa”, aldus Keus in het Forbes-artikel.

De jacht op deze vissen is nodig, omdat ze oorspronkelijk niet in het Caribisch gebied thuishoren en veel lokale vissoorten op hun menu hebben staan, zoals tandbaars, papegaaivis en snapper. In het artikel is te lezen dat ze uitblinken in reproductie. Vrouwtjes leggen elke drie dagen 50.000 eieren. De enige manier om hun populatie onder controle te brengen, is door op ze te jagen.
Vervolgens komt Dan Waters aan het woord, de General Manager van Sandals Royal Curaçao. Hij vertelt onder meer over hoe het hotel zich inspant om water, elektriciteit en voedsel te besparen en te recyclen. Ook de apparatuur die Sandals heeft gedoneerd aan het lokale recyclingbedrijf Limpi, dat plastic afval omzet in onder meer souvenirs, komt ter sprake.

Curaçao Marriott Beach Resort geeft die van gerecycled plastic gemaakte sleutelhangers en bagagelabels vervolgens aan hun gasten. Ook verkoopt dit hotel grote decoratieve vissen, die volledig zijn gemaakt van plastic afval dat aan de Curaçaose noordkust is aangespoeld.

Ook heeft de Forbes-journalist gesproken met Mimi Luttge, die niet alleen voorzitter is van Chata, maar ook directeur van LionsDive Beach Resort. Zij vertelt dat duurzaamheid onderdeel is geworden van het evaluatieproces van werknemers. Verder vertelt Luttge in het artikel: ,,Onze medewerkers hebben ideeën - alles van strandopruimingen tot dierenredding - en we hebben besloten om samen te werken met een aantal goede doelen op het eiland. En als we om vrijwilligers vragen, staan er altijd mensen op die zeggen: ‘Hé, ik wil helpen’.”

Tot slot besteedt Forbes aandacht aan Proteus, het project onder leiding van milieuactivist Fabien Cousteau, dat ook wel het ‘Internationale Ruimtestation van de Oceaan’ genoemd wordt. Het is de bedoeling dat deze modulaire onderwaterhabitat vanaf 2027 zal worden gebruikt voor marien onderzoek en verkenning.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.