Onderstand omhoog, werkloosheidsuitkering en AOV-leeftijd 67 jaar

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De onderstand is ontoereikend om in het levensonderhoud te voorzien. Daarom ligt er een voorstel op tafel om het bijstandsniveau stapsgewijs te verhogen naar uiteindelijk 70 procent van het minimumloon.

hervormingendushiDaarnaast moet er een werkloosheidsregeling komen met een werkloosheidsfonds en -uitkering. Aanbevolen wordt de algemene ouderdomsverzekering (AOV)-leeftijd in 2030 in één keer te verhogen van 65 naar 67 jaar. Dit is een kleine greep uit de plannen die de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) op dit moment bij verschillende organisaties presenteert over het sociale zekerheidsstelsel. De voornemens zijn ontwikkeld in het kader van het Landspakket. Tijdens een tripartiet overleg met de sociale partners zijn de resultaten van dit uitvoerige onderzoek naar het sociale zekerheidsstelsel gedeeld. De Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) schrijft verder: ,,Hierna hebben de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers hun eerste reactie gegeven en enkele vragen gesteld. Het betrof een open en constructief overleg. De werkgevers- en werknemersorganisaties zullen de rapporten ontvangen om deze in de komende weken te bestuderen en te bespreken met hun eigen achterban. Daarna zal het overleg over de voorstellen in het tripartiete overleg Diálogo Nashonal worden voortgezet, met als doel tot een breed gedragen advies voor de Raad van Ministers te komen.”
De plannen zijn ook aan de Staten aangeboden en daarom heeft deze krant besloten er een serie aan te wijden met telkens een van de onderdelen uitgelicht. Want het is nogal wat om bijvoorbeeld het Cessantiafonds op te heffen en in plaats daarvan een werkloosheidsfonds op te richten, om arbeidswetgeving aan te passen of om de vergunningsprocedure met betrekking tot het aannemen van buitenlandse arbeidskrachten te verbeteren. Als het gaat om een verhoging van de pensioenleeftijd, wordt aangegeven dat dit een politiek besluit moet zijn. Maar dat dit ook gekoppeld moet worden aan de statistische levensverwachting, zodat dit in de toekomst geen discussie meer hoeft op te leveren.
Het is dan ook niet voor niets dat in de inleiding staat dat ‘sociale zekerheid en arbeidsmarkt tot de meest complexe terreinen voor hervormingen behoren’. ,,Ten eerste bestaat er spanning tussen de behoefte aan een beter sociaal vangnet en de noodzaak tot verbetering van de financiële houdbaarheid van het sociale zekerheidsstelsel. Ten tweede is er de perceptie van botsende (deel)belangen tussen verschillende groepen in de samenleving die door hervormingen in de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt worden geraakt”, zo wordt aangevoerd. Het gaat ook vaak om de lange termijn en niet een ‘quick fix’. ,,Hervorming van de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt vereist daarom moed en commitment van bestuurders en van de sociale partners”, aldus de onderzoekers. Zij voeren aan dat veel hervormingen voortborduren op voorstellen die in het verleden door verschillende Curaçaose en internationale organisaties zijn gedaan, maar waarvan de implementatie niet of onvoldoende van de grond is gekomen. ,,Alle stappen die in dit onderzoek zijn gezet zijn besproken met en getoetst bij sociale partners, belanghebbenden en deskundigen”, zo wordt er bij geschreven. ,,Daarmee is een begin gemaakt voor het creëren van draagvlak voor het voorgestelde pakket van hervormingen. Dit alles is een noodzakelijke, maar nog geen voldoende voorwaarde voor succesvolle implementatie. Daarvoor is primair van belang dat de sociale partners en belanghebbenden in het gehele proces van implementatie een rol hebben.”

Deel 1 van de serie Sociale hervormingen lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.