Binnenkort opnieuw vacatures voor lokale rechters
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Binnenkort zal het Hof opnieuw vacatures uitzetten voor de functies van rechters in opleiding, algemeen en op het gebied van belastingrecht (raio en rio), in de hoop voldoende gekwalificeerde Caribische juristen aan te trekken.
,,Ondanks deze inspanningen blijft de ‘Caribisering’ van het Hof een voortdurende uitdaging”, zegt president Mauritsz de Kort van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba in gesprek met het Antilliaans Dagblad.
,,De vereiste opleiding tot rechter is lang en intensief, wat gepaard gaat met een zekere mate van afbreukrisico”, licht De Kort toe. ,,Bovendien moet het Hof concurreren met beter betalende lokale advocatenkantoren en met de Nederlandse arbeidsmarkt, terwijl de concurrentie vanuit Caribisch Nederland - lees: Bonaire - onverminderd blijft.”
Het werven van goed gekwalificeerde Caribische juristen blijft daardoor een uitdaging voor het Hof, ‘ook voor de functies van gerechtssecretarissen/griffiers, oftewel de rechterhand van de rechter’, aldus de president. Deelname aan bijvoorbeeld de recent gehouden Nationale Carrièrebeurs in Nederland en de Job Fair van het Curaçaose ministerie van Justitie blijft daarom essentieel.
Het Hof voor de zes eilanden telt per augustus aanstaande 51 rechters, van wie 31 op Curaçao, 13 op Aruba, 5 op Sint Maarten en 2 op de BES (Bonaire). Daarnaast zijn er nog eens 5 plaatsvervangende rechters (waarvan 4 van Caribische afkomst) en 1 rechterlijk ambtenaar in opleiding (afkomstig uit Bonaire).
Voorts zijn er vestigingsmanagers, gerechtsambtenaren die juridische en administratieve ondersteuning verlenen en gerechtsambtenaren belast met de bedrijfsvoering. Al met al bedraagt de personele bezetting van het Hof op dit moment circa 220 medewerkers.
Ondanks dat het niet altijd meezit met de nagestreefde Caribisering, ‘blijft werken bij het Hof een uitdagende kans voor elke jurist en iedere andere professional die zich wil verdiepen in de rechtspraktijk en een concrete bijdrage wil leveren aan de democratische rechtsstaat van zijn of haar eiland’.
De Kort, zelf van Caribische afkomst en werkzaam geweest op meerdere eilanden waar het Hof vestigingen heeft, trad per 1 januari 2022 aan als president: ,,Het is essentieel om begrip te tonen voor lokale omstandigheden in de uitvoering van het werk, aangezien het Hof in feite het Koninkrijk in het klein is, waar zowel lokale collega’s als collega’s uit Europees Nederland werkzaam zijn”.
Om de samenwerking en het begrip voor elkaar te versterken, worden bijvoorbeeld interculturele trainingen gegeven en sinds kort worden op Curaçao ook interactieve lezingen gehouden, georganiseerd door cultureel deskundige Roland ‘Ròi’ Colastica. ,,Deze sessies concentreren zich op het verdiepen van inzicht in de lokale cultuur, met onderwerpen als politieke geschiedenis, religie, eilandidentiteit, slavernijverleden (Ruta Tula) en kennis over de wijken”, vertelt de president.
Bovendien worden al geruime tijd gratis lessen Papiaments aangeboden aan nieuwe collega’s die de taal (nog) niet beheersen. De Kort hierover: ,,Het doel hiervan is niet alleen om de culturele kloof te verkleinen, maar ook om de integratie van nieuwe medewerkers in en het begrip voor de lokale gemeenschappen te bevorderen.”
Het Hof erkent echter ‘dat Caribisering een voortdurende verplichting en toewijding vereist, die niet wordt onderschat maar juist actief wordt aangepakt’. Van de bijna 60 al dan niet plaatsvervangend rechters zijn er 25 lokaal.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.