Moties: Bewustwording, financiële incentives, recycling en statiegeld

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten zijn zelden zo eensgezind geweest als afgelopen week toen de plasticwet met algemene stemmen is aangenomen, nadat alle leden het eens waren met twee ingediende amendementen en drie moties.

F01Plasticwet WEBSITEHet eerste amendement betreft de overgangsperiode voor het bedrijfsleven die verlengd is van zes naar negen maanden. Zo kunnen instellingen zich aanpassen aan het gebruik van de verplichte niet-plastic producten en deze ook importeren. De tweede aanpassing is een toevoeging in de wet, die stelt dat er na twee jaar geëvalueerd moet worden wat het effect is geweest en of er mogelijk nog aanpassingen moeten komen in de landsverordening. Daarna zijn drie moties met algemene stemmen aangenomen. Noemenswaardig is dat de PAR-fractie, ‘jammer genoeg’ aldus de partij, niet aanwezig was, vanwege een eigen interne partijbijeenkomst.

In de eerste motie wordt de regering ‘dringend verzocht om bij de publicatie van de wetswijziging die het gebruik van niet-herbruikbare plastic tassen, bekers en bestek verbiedt, een informatiecampagne te voeren over de inhoud van deze wet en de gemeenschap bewust te maken van de mogelijke impact hiervan op de burger’.

In de tweede motie wordt de regering ‘dringend verzocht de mogelijkheid te onderzoeken om een fonds in het leven te roepen of fiscale voordelen in te voeren die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van organisaties en bedrijven die investeren in het gebruik van biologisch afbreekbare materialen, die recycling op Curaçao bevorderen en die duurzame praktijken stimuleren en bijdragen aan de vermindering van plastic op Curaçao’.

De Statenleden hebben dit verzoek nodig gevonden omdat, zo staat in de overweging bij de motie, bedrijven en instanties in de publieke en private sector meer moeten investeren in biologisch afbreekbare materialen en recyclinginitiatieven. Met een fonds of fiscaal voordeel worden groene investeringen gestimuleerd.

En, in het verlengde hiervan, wordt in de derde motie de regering aangespoord om een nationale strategie voor recycling met betrekking tot plastic producten vast te stellen. Doel is om de inzamelingsgraad te verhogen en het gebruik van gerecycled materiaal te bevorderen. ,,De regering wordt aangespoord om de scheiding van afval voor recycling te bevorderen. De regering wordt aangespoord om te erkennen dat ons wetgevend kader groener (duurzamer) moet worden, met inbegrip van recyclingdoelstellingen en de verantwoordelijkheid van importeurs/producenten om bij te dragen aan een circulaire economie en de vermindering van plasticafval”, zo wordt hier nog aan toegevoegd. En er wordt in de overweging verwezen naar een in januari aangenomen motie waarin de regering verzocht wordt al het mogelijke te doen om een statiegeldsysteem in te voeren, wat recycling in de gemeenschap zal stimuleren.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.