Schotte: Keuze voor Otrobanda is de grootste fout geweest

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De keuze voor Otrobanda voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis (Hospital Nobo Otrobanda, HNO) is de reden dat het allemaal financieel zo uit de hand is gelopen. ,,HNO wordt wel de witte olifant van Curaçao genoemd”, aldus voormalig MFK-premier Gerrit Schotte.

SchotteHij was gisteren de eerste tijdens het openbaar verhoor door de parlementaire enquêtecommissie HNO. ‘Witte olifant’ betekent in de overdrachtelijke zin iets duurs dat niets oplevert. Aan het einde van de ondervraging doet Schotte, na een vraag vanuit de commissie, verslag over een aangenomen motie op 11 april 2013. Hij was geen premier meer, maar oppositie-Statenlid en stemde tegen.
,,Het was een turbulente avond. De tijdelijke regering bestond uit experts (het zakenkabinet-Hodge, red.). Er kwam een minister in de Staten vragen om vrijwaring voor een besluit dat hij wilde nemen om HNO in Otrobanda te bouwen. De motie was bedoeld om hem die opdracht te geven. Die avond hoorden we de reden waarom die vrijwaring nodig was. De minister legde namelijk uit dat HNO in Otrobanda duurder zou uitvallen, vooral omdat het ontwerp niet zou passen in dit gebied en dat hij daarom het fiat moest hebben van het parlement. Met de verandering van terrein zijn alle spelregels gebroken. En dat is het begin geweest van het feest. Want de verandering van locatie gaf alle betrokkenen de mogelijkheid om allerlei meerwerk te declareren. En dit is ook rijkelijk gebeurd. Het meerwerk is namelijk nooit gekwantificeerd. De kranten schreven toen al dat de keuze voor Otrobanda ondoordacht was. Daarom stemden we tegen en dat zou ik vandaag wéér doen. Er waren toen al indicaties dat deze aanpassing de bevolking van Curaçao een financieel debacle zou opleveren.”
Het is weliswaar Schotte die in 2018 met steun van anderen om een parlementaire enquête vroeg, maar hij vraagt zich nu hardop af wat eigenlijk de bedoeling is. ,,Wat is de oplossing? We praten over het verleden, maar gedane zaken nemen geen keer. Het Curaçao Medical Center (CMC) staat er, er zijn voor de bouw twee monumenten van het Sehos illegaal gesloopt (het laboratorium en mortuarium), het meerwerk is al betaald en de operationele kosten van het CMC zijn hoger dan de inkomsten. Dat mis ik. Wat is de oplossing?”
Op de vraag welke les geleerd kan worden uit dit hele lange traject, waar maar liefst elf regeringen aan hebben meegedaan, stelt Schotte: ,,Dit soort grote bouwprojecten moeten in twee jaar gerealiseerd worden. En er moet een boeteclausule ingelast worden als hier niet aan voldaan wordt. Overigens zou deze boeteclausule met verandering van locatie voor Ballast Nedam niet meer gelden, want dit bedrijf moest ineens alles omgooien om het gebouw passend te maken voor Otrobanda. Politieke stabiliteit lijkt de enige oplossing te zijn. Er werd zogenaamd voor Otrobanda gekozen omdat met het vertrek van het ziekenhuis Sehos dit stadsdeel een spookstad zou worden. Maar het was een politieke keuze. Want politici moeten weten dat als er een ziekenhuis gebouwd wordt, dat blijft staan tot na hun dood. Er moest een nieuw ziekenhuis komen, dat was hard nodig voor Curaçao. Maar het werd een project van gunsten, onder het mom dat het Amstelterrein weleens zou kunnen onderlopen bij een tsunami. Maar iedereen weet dat als er een tsunami komt, deze eerst het huidige CMC zal treffen. Dát moeten we van dit alles leren, dat bij een project als dit, dat nog generaties meegaat, geen politiek bedreven moet worden.”

‘Deventer-plan te groot’...

Constancia lovend over Bob Pinedo...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.