Momenteel ruim 70 huisartsen officieel aangesloten
Van onze redactie
Willemstad - Voor de Huisartsenpost (HAP) is gekozen voor het huisartsen informatiesysteem (HIS) van SQlapius, aangezien meer dan 93 procent van de huisartsen dit systeem al gebruikt. ,,Dit bewijst dat de software alom geaccepteerd en ingevoerd is binnen de huisartsengemeenschap.”
Een kleine groep huisartsen, ongeveer vier, weigert deze investering te maken. ,,Zij hebben het volste recht om zich niet bij de HAP aan te sluiten”, aldus het ministerie van Gezondheid.
,,Niemand wordt gedwongen om zich bij de HAP aan te sluiten of om in software te investeren. Echter, het is voor de HAP niet haalbaar om voor een zeer beperkt aantal huisartsen minder efficiënte werkmethoden te gebruiken. Het investeren in het SQlapius-systeem is voor deze huisartsen goedkoper dan het inhuren van waarnemers voor avond-, nacht- en weekenddiensten.”
Momenteel zijn er ruim 70 huisartsen officieel aangesloten bij de HAP, terwijl anderen zich nog in het aansluitingsproces bevinden (de Curaçaose Huisartsenvereniging CHV telt circa 78 leden).
In de overeenkomst met deze huisartsen zijn enkele vereisten opgenomen, zoals het gebruik van het HIS van SQlapius en het zelf zorgdragen voor vervanging tijdens afwezigheid (vakantie, nascholing, ziekte).
,,Dit betekent dat huisartsen hun praktijk niet midden op een doordeweekse dag sluiten en patiënten doorverwijzen naar de HAP. Als een patiënt zich bijvoorbeeld om 16.55 uur meldt, dient de eigen huisarts nog zorg te verlenen, zelfs als de dienst hierdoor uitloopt tot na 17.00 uur.”
Een cruciaal argument voor de keuze voor SQlapius is de mogelijkheid tot het delen van essentiële patiëntgegevens tussen de HAP en individuele huisartsen. ,,Een eis van de Inspectie voor de Volksgezondheid was onder meer dat er adequate communicatie bestaat tussen de HAP en de aangesloten huisartsen betreffende de patiëntoverdracht.” Het systeem biedt ook de mogelijkheid om digitaal recepten naar apotheken te versturen.
Een bijkomend voordeel van het kiezen voor SQlapius is dat de HAP toegang krijgt tot relevante elektronische patiëntgegevens die noodzakelijk zijn voor de waarnemersfunctie. Hierdoor kan de HAP bijvoorbeeld zien of patiënten allergisch zijn voor bepaalde medicijnen en of er recent belangrijke medische ontwikkelingen zijn geweest. ,,Dit alles komt de kwaliteit van de zorgverlening ten goede.”
Alleen huisartsen met patiënten die geregistreerd staan bij de Sociale Verzekeringsbank SVB en particuliere ziektekostenverzekeraars kunnen zich aansluiten bij de HAP. ,,Waarnemers vallen hier niet onder. Dit kan betekenen dat sommige huisartsen niet op de lijst van aangesloten huisartsen staan, omdat zij zelf geen patiënten hebben.”
Volgens de wet zijn huisartsen 24 uur per dag verantwoordelijk voor de huisartsenzorg aan hun patiënten. Het abonnementstarief dat huisartsen van de SVB ontvangen, is hierop gebaseerd. Met de komst van de HAP blijft dit tarief ongewijzigd. ,,Hierdoor gaan de bij de HAP aangesloten huisartsen er financieel op vooruit, omdat zij voortaan alleen nog tijdens kantooruren beschikbaar hoeven te zijn voor hun patiënten. Daarnaast neemt de HAP de diensten tijdens nationale feestdagen over. Voorheen droegen huisartsen zelf de verantwoordelijkheid voor hun avond-, nacht- en weekenddiensten, of schakelden zij hiervoor een waarnemer in.”
De komst van de HAP heeft volgens het ministerie geleid tot een verlichting van de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het CMC-ziekenhuis. ,,Voorheen gingen patiënten soms naar de SEH van het CMC als zij hun huisarts niet konden bereiken, terwijl zij eigenlijk huisartsenzorg nodig hadden.”