Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Op de valreep van het oude jaar 2023 heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) het jaarverslag 2022 gepubliceerd. Het jaar is afgesloten met een winst van 1,3 miljoen. Een jaar eerder bedroeg het verlies nog 2,9 miljoen.

CBCSDushiDat de publicatie van de jaarcijfers 2022 zo laat is, komt niet door de CBCS. Want al op 2 juni 2023 heeft de raad van commissarissen (RvC), conform het Bankstatuut, het jaarverslag goedgekeurd. De zogeheten ‘vermogensgerechtigden’, de regeringen van de Landen Curaçao en Sint Maarten, hebben pas op 22 december 2023 de jaarrekening en het financieel jaarverslag 2022 goedgekeurd.
Eerder berichtte het Antilliaans Dagblad> dat de Curaçaose minister van Financiën weigerde de CBCS-jaarrekening vast te stellen zolang het Ennia-dossier nog niet was afgehandeld; en, zo voegde hij eraan toe: de afhandeling kan bovendien ‘nog grote implicaties hebben voor de jaarrekening van de CBCS’.
,,Zolang de Ennia-problematiek niet is opgelost en de daaraan gerelateerde procedures niet zijn gefinaliseerd, lijkt het mij derhalve niet opportuun om de jaarrekening vast te stellen. Ik zal dan ook de vaststelling van de jaarrekening tot nader order uitstellen”, schreef de minister aan de commissarissen. Intussen blijkt dat de vermogensgerechtigden in de laatste week van 2023 alsnog hun medewerking hebben verleend.
Terug naar de jaarcijfers van de Centrale Bank: de ‘bescheiden winst’, zoals de CBCS het zelf omschrijft, is voornamelijk te danken aan een goudtransactie, waarbij een deel van de ongerealiseerde kapitaalwinst werd gerealiseerd via een transactie van verkoop en onmiddellijke terugkoop van een beperkte hoeveelheid goud, terwijl de fysieke hoeveelheid goud constant werd gehouden, zo luidt de toelichting.
,,De winst op de uitgevoerde goudtransactie compenseert het gerealiseerde kapitaalverlies op beleggingen en het niet-gerealiseerde verlies uit marktwaardeveranderingen van beleggingen”, vervolgt de uitleg, en die waren het gevolg zijn van de stijging van de rentevoeten op de internationale markt.
Daar staat tegenover dat de rentestijgingen een positief effect hadden op de netto-rentebaten, inclusief het ‘herbalanceringsproces’, waarbij een deel van de relatief laag renderende beleggingen werd vervangen door hoger renderende beleggingen. Hierdoor compenseerde de stijging van de netto-rentebaten de toename van de rentelasten in verband met de veiling van depositocertificaten (CD’s) onder de lokale commerciële banken. Het gaat hier over 2022.
,,De rente steeg als gevolg van hogere rentetarieven en een toename van de gemiddelde uitstaande nominale waarde van de CD’s. De stijging van het netto-beleggings- en wisselkoersresultaat werd deels door een kostentoename tenietgedaan.”
Hogere kosten dus die de CBCS maakt. Deze toename van de uitgaven heeft volgens de Centrale Bank meerdere oorzaken. Onder andere verdere implementatie van het reorganisatieplan 2020, waardoor verschillende vacatures voor hooggeplaatst personeel moesten worden ingevuld. Maar ook een stijging van de reiskosten als gevolg van het opheffen van Covid-19-beperkingen die van toepassing waren op Curaçao en Sint Maarten en in andere landen.
Voorts noemt de CBCS de implementatie van nieuwe softwareapplicaties als oorzaak van de kostenstijging, alsmede een stijging van de softwarelicentiekosten en cybersecurity. Terwijl er óók sprake was van een stijging van de niet-terugvorderbare toezichtkosten en de voorziening voor, of afschrijving van, dubieuze debiteuren.
,,Uit de ontwikkelingen in de beleggingsresultaten van de CBCS blijkt duidelijk de mate waarin het nettoresultaat van de CBCS afhankelijk is van de ontwikkelingen in de internationale rentetarieven”, meldt de Centrale Bank die wordt geleid door president Richard Doornbosch.
,,Voortdurende herbeoordeling en, waar nodig en mogelijk, verdere verbetering van het beleggingsbeleid - met inbegrip van de risicobereidheid - en de toepassing van de herbalanceringsstrategie, maken deel uit van de inspanningen die de weg moeten vrijmaken voor verdere verbetering van de beleggingsopbrengsten.”
Deze inspanningen gaan ook gepaard met de voorgestelde wijzigingen in het Centrale Bankstatuut ‘om de CBCS meer flexibiliteit te geven met de instrumenten waarin zij kan beleggen’.

‘Bijna alle toezichtkosten doorberekenen’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.