WSJ: Ghanim Bin Saad landt met Oryx op Curaçao en wil olie Venezuela
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De rijke golfstaat Qatar hielp bij het bemiddelen in de gesprekken tussen Caracas en Washington; nu wil de Qatarese magnaat een olieraffinaderij nabij de kust van Venezuela herstarten, schrijft The Wall Street Journal.
Het gaat hier over Ghanim Bin Saad en de Curaçaose Isla-raffinaderij. Onlangs, op 22 oktober, maakte overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) bekend met Oryx Petroleum Limited een Memorandum of Understanding (MoU) te hebben getekend, met de bedoeling dat Oryx de nieuwe strategische partner wordt voor de overname van de exploitatie van de Isla en olieterminal Bullenbaai.
Maar wie is Oryx? RdK zelf hield het erop dat dit een groep is met een vestiging in Hongkong; ze zijn actief in de olie- en gassector, doen aan acquisities en management. Maar over de achterligger(s) geen woord. Het Antilliaans Dagblad kwam bij de eerste publicatie al snel met de website www.oryxpetrol.com. Daarop staat feitelijk alleen wat algemene, niet veel zeggende, informatie. Enig onderzoek en navraag leert dat Ghanim Saad Al Saad Al-Kuwari de persoon achter Oryx is.
Gisteren kwam de gezaghebbende Amerikaanse krant WSJ met een publicatie onder de kop ‘Qatar Pursues Oil Deal After Brokering End to Venezuela Sanctions’ (Qatar streeft naar oliedeal nadat er een einde is gemaakt aan de sancties tegen Venezuela).
,,Meer dan een jaar lang organiseerde Qatar in stilte gesprekken tussen hoge Amerikaanse en Venezolaanse functionarissen die vorige maand tot een doorbraak leidden, toen Washington de sancties tegen de verlamde energie-industrie van Venezuela ophief”, meldt het artikel. Nu proberen de kleine Arabische staat, die zich internationaal steeds meer opwerpt als ‘bemiddelaar’, en een conglomeraat uit Qatar geld te verdienen.
,,Dagen nadat de deal van 17 oktober om de sancties op te heffen was bereikt, ondertekende een particuliere oliemaatschappij, die eigendom was van de Qatarese magnaat Ghanim Bin Saad, een voorlopige overeenkomst om een olieraffinaderij en terminal op het Nederlands-Caribische eiland Curaçao, slechts 40 mijl van de Venezolaanse kust, opnieuw op te starten.”
De zakelijke transacties illustreren volgens The Journal hoe de groeiende rol van Qatar als internationale conflictbemiddelaar commerciële kansen opent voor de gasrijke Arabische Golfstaat. De eens zo machtige nationale olie-industrie van Venezuela, die beschikt over enkele van ‘s werelds grootste olie- en gasvoorraden, biedt interessante kansen waar nieuwe en oude spelers strijden om activa, sinds de VS de sancties heeft opgeheven. De sancties werden opgeheven om Caracas aan te moedigen de democratie te herstellen en daarbij de olieaanvoer te stimuleren en de Venezolaanse migratie naar Amerika te beteugelen, aldus de publicatie.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.