Rechter doet over 3 weken uitspraak in moordzaak Boechi
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren 19 en 22 jaar cel voor de twee mannen die verdacht worden van de koelbloedige liquidatie van Ruchendell Windster, oftewel de rapper Boechi, vorig jaar december.
De verdachten Churendi C. (44) en Chris Z. (24) zouden volgens het OM niet alleen opzettelijk, maar ook met voorbedachten rade Boechi van het leven hebben beroofd. De vraag wie de schutter is of de bestuurder is hier van ondergeschikt belang.
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Hummer werd een compilatie van camerabeelden vertoond. Daaruit bleek dat een witte Hyundai Accent de 30-jarige Boechi en zijn vrienden ruim een uur volgde. De afloop van deze achtervolging is bij iedereen bekend. De doodgeschoten artiest liet zijn zwangere vrouw en drie minderjarige kinderen achter. Zijn weduwe Niandy Windster-Losiabaar zat gisteren ook in de rechtszaal. Ze eiste eerst een schadevergoeding van ruim 103.000 gulden, maar verlaagde deze later naar 50.000 gulden. Dat is het maximum dat in strafzaken wordt toegekend. Daarvan vergoedt 30.000 gulden de materiële schade en 20.000 gulden de immateriële schade. Het verlies van de echtgenoot en vader weegt psychisch en emotioneel zwaar op het gezin. Om hun verdriet te kunnen verwerken zijn ze onder behandeling bij een psycholoog en een psychiater. Ook bij de moeder van Boechi, die vanuit Nederland via een videoverbinding de rechtszaak volgde, is het verdriet groot. Ondanks de waarschuwing van de rechter sprak ze de verdachten rechtstreeks aan. Ze troost zich met de gedachte dat ‘waar Boechi nu is, beter is dan waar jullie nu zitten. Jullie leven zal bitter zijn.’
De twee verdachten leken aan de buitenkant zich niets van deze verwensing aan te trekken. Het gebrek aan empathie voor de nabestaanden werd hen ook door de officier van Justitie verweten. Aan het einde van de zitting, toen de verdachten gebruik mochten maken van hun spreekrecht en C. zei dat hij niet het type is dat op straat gaat om anderen mensen pijn te doen, werd hij streng toegesproken door de rechter. In zijn verklaringen beweert C. enkel de bestuurder te zijn. Z. ging op het dievenpad en had zijn zinnen gezet op een waardevolle ketting. De twee slachtoffers die hij eerst op het oog had vielen af toen hij de dure ketting van Boechi in het vizier kreeg. Het feit dat C. moedwillig meewerkte aan het plegen van een atrako staat in schril contrast met zijn woorden. C. wist dat Z. een wapen op zak had. ,,Hoe zou hij de ketting van zijn slachtoffers hebben afgepakt? Met een pistool tegen hun hoofd. Niemand staat zomaar een waardevolle ketting af aan een ongewapende overvaller”, zei de rechter.
Z. heeft een andere versie van de gebeurtenissen die avond. Hij zou zelfs niet in de auto hebben gezeten, maar lag ziek op bed samen met zijn toenmalige vriendin. Het bewijsmateriaal schetst een ander verhaal. De zendmasten tonen dat de telefoon van Z. op de plaats delict was. Ook daar had hij een verklaring voor. Hij had zijn telefoon uitgeleend aan C. Wat het motief voor de moord is geweest is nog onduidelijk. Het OM eist een hogere straf voor Z. omdat hij een recidivist is. C. is een first offender. Bovendien waren er fouten gemaakt bij zijn in hechtenisneming in Nederland. Vandaar de korting op de strafeis.
De rechter doet uitspraak op 17 november.