• OM treft schikking in Sint Maartense ontnemingszaak Larimar

  • Politicus ontvangt oproep om zijn gevangenisstraf uit te zitten


Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de ontnemingszaak-Larimar een schikking getroffen met de bekende en ooit machtigste Sint Maartense politicus Theo Heyliger, kleinzoon van de in de vorige eeuw minstens even invloedrijke politicus wijlen Claude Wathey.

F01bHeyliger Theodore CNHet onderzoek Larimar is ruim zes jaar geleden - op 2 maart 2017 - gestart en werd verricht door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) onder verantwoordelijkheid van het Centraal Team van het Parket van de Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Op 15 mei 2020 werd Heyliger door het Gerecht in Eerste Aanleg (GEA) veroordeeld in de strafzaak-Larimar tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het aannemen van steekpenningen en witwassen. ,,De verdachte heeft zich jarenlang als politicus verrijkt ten koste van de burgers van Sint Maarten”, stelt het OM in een persbericht. De veroordeelde Heyliger en het OM waren tegen dit vonnis in beroep gegaan.
Tegelijk met de strafzaak werd door het RST een zogeheten ‘strafrechtelijk financieel onderzoek’ opgestart om vast te kunnen stellen of er bij de verdachten in Larimar sprake was van wederrechtelijk verkregen voordeel.

,,Uit dit onderzoek is gebleken dat T.E.H. (het OM duidt Heyliger aan met zijn initialen, red.) zich met het plegen van de strafbare feiten waarvoor hij is veroordeeld inderdaad heeft verrijkt.” Daarom is het OM een ontnemingszaak tegen de politicus gestart.
Het OM en Heyliger hebben in de voorgenomen ontnemingszaak een schikking bereikt. De schikking bestaat uit het betalen van een geldsom van 5 miljoen dollar aan het OM en het doen van afstand van rechten en huuropbrengsten van diverse onroerende goederen. ,,Hiermee doet T.E.H. afstand van door hem wederrechtelijk verkregen vermogen.”

Het bedrag komt ten goede aan het Criminaliteitsbestrijdingsfonds. Door het kiezen voor een schikkingsovereenkomst wordt een lange gerechtelijke procedure voor beide partijen voorkomen, zo wordt uitgelegd. ,,De ontnemingszaak is gesloten met het bereiken van deze schikking en de partijen zullen het Gerecht van Eerste Aanleg verzoeken de zaak gesloten te verklaren op 1 november.”
Woensdag hebben het OM en de verdediging van Heyliger het Hof laten weten geen belang meer te hebben bij het doorzetten van de behandeling in hoger beroep van de strafzaken Larimar en Catfish.

Het Hof heeft daarop het OM niet-ontvankelijk verklaard in zijn appel. ,,De strafzaken van T.E.H. zijn hiermee afgesloten en onherroepelijk geworden”, licht het OM toe. ,,T.E.H. zal een oproep ontvangen om zijn gevangenisstraf uit te zitten.”
Het Openbaar Ministerie legt tot slot uit dat ‘het waarborgen van de integriteit van het Land (van in dit geval Sint Maarten, red.) en de toepassing van het recht belangrijk zijn voor het weefsel van de gemeenschap’.
,,Deze zaak laat zien hoe onwettig handelen door één enkele ambtenaar, aan wie de zorg voor en de ontwikkeling van het Land is toevertrouwd, de vooruitgang kan vertragen en soms onherstelbare schade kan toebrengen aan het heden en de toekomst.” Het OM ziet de afronding van deze zaak als ‘een gezamenlijke stap naar een betere toekomst voor het Land’.

De 53-jarige Theodore E. Heyliger startte zijn politieke carrière bij de Democratische Partij Sint Maarten (DP) en werd in 1995 gekozen tot Eilandsraadslid. Later richtte de meest machtige politicus zijn eigen partij op: de United People’s Party (UP).
Bekend is dat de Curaçaose voormalige MFK-premier Gerrit Schotte in de tijd dat hij regeringsmacht had (2010-2012) nauwe banden onderhield met Heyliger op Sint Maarten. Schotte werd al eerder veroordeeld tot gevangenisstraf en ook hij moest in verband met ontneming aan het OM betalen. De rechter achtte bewezen dat Schotte geld aannam van de Sint Maartense casinobaas Francesco Corallo, waarvoor hij tegenprestaties zou hebben moeten leveren, waaronder zeggenschap over de samenstelling van de Curaçaose ministersploeg. Beide politici liepen dus vroeger (Schotte) of later (Heyliger) tegen de lamp.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.