Regering Curaçao had gisteravond nog niet getekend

Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Oranjestad - Betaalt Sint Maarten 3,4 procent rente over de geherfinancierde coronaleningen en Curaçao vooralsnog het komende jaar 5,1 procent, Aruba is door Nederland een langjarige herfinanciering geboden tegen een rente van 6,9 procent.

ARUherfinanciering,,Met Aruba is nog geen akkoord tot stand gekomen over een rijkswet waarin het financieel toezicht duurzaam wordt verankerd en tevens is er nog geen gewijzigde Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) in werking is getreden”, schrijft Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.
De situatie is dan ook niet veranderd ten opzichte van 25 augustus jongstleden, toen zij het Nederlandse parlement informeerde over de status op dat moment, en dus heeft de bewindsvrouw de Arubaanse regering van premier Evelyn Wever-Croes (MEP) ‘een langjarige herfinanciering geboden tegen een rente van 6,9 procent’, zoals beschreven in haar eerdere brief aan de Kamer.
,,De leenovereenkomst is vorige week ambtelijk met Aruba besproken, waarna ik deze op 6 oktober heb aangeboden aan de minister-president. Het gesprek hierover loopt nog”, is het enige dat Van Huffelen er verder nog over meldt. Aruba ontving vanaf 2020 in totaal 915,5 miljoen florin aan toen nog renteloze coronaleningen. Ter vergelijking: (het qua bevolking grotere) Curaçao leende 911 miljoen gulden en (het stuk kleinere) Sint Maarten 316,4 miljoen gulden.
Eind augustus verklaarde de staatsecretaris dat Nederland met Aruba nog altijd geen bestuurlijk akkoord had bereikt over een Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft). Om die reden werd de herfinanciering van de lening aangeboden tegen de hogere rente van 6 tot 8 procent (thans is deze vastgesteld op 6,9 procent).
Uiterlijk gisteren, op 10 oktober, dienden de leenovereenkomsten voor de herfinanciering door ieder Caribisch land van het Koninkrijk ondertekend te zijn. Van Huffelen heeft de landen daarom gevraagd om de door haar aangeboden overeenkomsten uiterlijk in de ochtend van 10 oktober ondertekend te retourneren.
Na de goedkeuring door de Eerste Kamer van de zogeheten incidentele suppletoire begroting (ISB), die de herfinanciering mogelijk maakt, zou zij zelf de leenovereenkomsten ondertekenen. De staatssecretaris zal de Tweede Kamer vandaag informeren over de uitkomst.
Gisteravond laat, na 22.00 uur Nederlandse tijd, had alleen Sint Maarten getekend. Zo laat de woordvoerder van Van Huffelen weten. Aruba en Curaçao op dat moment dus nog niet. Volgens de regering in Oranjestad echter, zou Aruba wel degelijk getekend hebben. Alleen de rente van 6,9 procent zou niet marktconform zijn en daarom zal alles in het werk worden gesteld om een lager rentepercentage te verkrijgen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.