Regering Curaçao wijst aanbod Ennia-lening Nederland af
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering-Pisas bedankt Nederland vriendelijk voor het aanbod van een Ennia-lening voor het astronomische bedrag van 1,2 miljard gulden. Een lening van deze omvang zet de Curaçaose Landsbegroting voor de komende 30 jaar op slot, zo is de redenering in Fòrti.
Nooit eerder zou Curaçao zo’n groot bedrag lenen - het is nog méér dan de 911 miljoen die gedurende de coronacrisis in 2020 en 2021 werd geleend - en het zou ook volgens de deskundigen van het College financieel toezicht (Cft) de overheidsfinanciën zodanig negatief beïnvloeden, dat de regering nauwelijks nog andere leningen zou kunnen aangaan voor de gewone investeringsagenda van het Land.
De ministerraad vergaderde er gisteren over, maar nam nog geen besluit. Vandaag volgt een bijzondere raad van ministers. Dan zullen de MFK- en PNP-bewindslieden beslissen over een doorstart of een afwikkeling van de insolvente private verzekeringsgroep Ennia.
Een doorstart zonder kapitaalinjectie (waarvoor de Nederlandse Ennia-lening was bedoeld) lijkt een vrijwel onmogelijke opgave. Een gefaseerde afwikkeling plus compensatie van overheidswege heeft daarom de voorkeur van de regering.
,,Een gefaseerde afwikkeling is géén faillissement”, benadrukt een ingewijde, maar het betekent wel vroeg of laat het einde van Ennia. In zo’n scenario worden de activa aangewend voor de pensioenuitkeringen en wordt het anders noodgedwongen korten op de pensioenrechten gecompenseerd met overheidsbijdragen.
Het Land Curaçao verwacht van de Centrale Bank CBCS een financiële bijdrage door middel van jaarlijkse dividenduitkeringen om het tekort te dichten. CBCS-president Richard Doornbosch heeft hiermee ingestemd, zo verneemt deze krant. Eerder zette de regering ‘vraagtekens bij betrouwbaarheid van de projecties’ van een financieringsvoorstel van Doornbosch, nadat er in korte tijd meerdere correcties moesten worden doorgevoerd.
Afgesproken is nu dat CBCS samen met adviseurs van de regering nadere berekeningen zullen maken. De ministerraad werd gisteren inzake de Ennia-problematiek geïnformeerd door het onderhandelingsteam. Van de Centrale Bank waren ook president Doornbosch, financieel-economisch directeur José Jardim en twee met de Ennia-kwestie belaste topfunctionarissen van de CBCS aanwezig.
Het is nog onduidelijk wat afwijzing van het aanbod van Nederland voor een Ennia-lening, waarvoor op ambtelijk niveau al een uitgewerkt ambtelijk Hoofdlijnenakkoord was bereikt, betekent. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties had een oplossing voor Ennia en in het bijzonder de 30.000 polishouders als voorwaarde gesteld voor een lagere rente van ruim 3 procent in verband met de herfinanciering per 10 oktober van de 911 miljoen aan coronaleningen (tot nu toe renteloos); zo niet, zou de rente het dubbele of zelf meer bedragen, met alle gevolgen van dien voor de extra rentelasten op de Landsbegroting.
Ook de afwikkeling van Ennia gaat de Curaçaose gemeenschap veel geld kosten; volgens sommige berekeningen op den duur mogelijk zelfs meer dan andere scenario’s, afhankelijk van hoeveel wel of niet op de polissen wordt gekort en welke instanties - zoals de CBCS - in welke mate bijdragen aan de tekorten.
In dat verband wenst de regering ook dat CBCS de eerdere lening voor de afwikkeling van Girobank voor zijn rekening neemt. Dat zal de overheid meer financiële ruimte geven om de polishouders van Ennia te compenseren.
Claim op Ansary blijft
Ook bij een gefaseerde afwikkeling blijft de aansprakelijkheidsclaim op de Ennia-eigenaar, de 96-jarige Iraans-Amerikaanse miljardair Hushang Ansary, en de voormalige bestuurders en commissarissen. De status daarvan is dat in hoger beroep tussenvonnis is gewezen met opnieuw een veroordeling, maar vermoedelijk zet Ansary de al in 2019 aanhangig gemaakte zaak door tot in cassatie bij de Hoge Raad.
En onlangs liet het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao weten, nadat er maatschappelijk druk was ontstaan, dat de twee aangiften van de CBCS tegen Ennia en aan Ennia gelieerde personen (van 2018 en 2019) in behandeling zijn genomen en er een strafrechtelijk onderzoek loopt dat nog niet is afgerond. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Recherche Samenwerkingsteam (RST), onder verantwoordelijkheid van het Centraal Team van het OM.
Intussen is in opdracht van de CBCS ook een directieteam van lokale deskundigen - oud-notaris Mike Alexander en voormalig directeur overheidsaccountantsbureau Geomaly Martes - bezig om SunResorts (Mullet Bay op Sint Maarten) te reorganiseren, met de bedoeling deze grootste asset van Ennia te gelde te maken ten behoeve van de verzekerden; door verkoop van het terrein of door toeristische ontwikkeling ervan.