Kevin Eustatia: Uiteindelijk wil ik minister-president van Curaçao worden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Amsterdam - In Nederland zijn er, namens de Nationale Jeugdraad (NJR), jongerenvertegenwoordigers actief, die voor twee jaar worden benoemd, en die binnen deze periode de stem van jongeren mogen vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties en de Europese Unie.

njrVolgende week donderdag worden de nieuwe vertegenwoordigers gekozen. Na een maandenlang traject zijn er nog acht finalisten in de race. Een van hen is de op Curaçao geboren 22-jarige Kevin Eustatia.
Hij heeft zich verkiesbaar gesteld voor een van de vier thema’s waarvoor een jongerenvertegenwoordigers wordt verkozen: het thema ‘mensenrechten en veiligheid’. In de finale ‘strijdt’ hij tegen Nehir Guvenc. De andere drie thema’s zijn ‘biodiversiteit en voedsel’, ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘Europese zaken’.
Op de vraag van het Antilliaans Dagblad wat hem motiveerde om zich verkiesbaar te stellen, hoeft Eustatia niet lang na te denken. Zijn sociale en politieke betrokkenheid is terug te voeren naar orkaan Irma, die op 6 september 2017 een spoor van vernieling achterliet op Sint Maarten. Eustatia woonde toen nog op Curaçao. ,,Kort daarna kregen we op school allemaal leerlingen uit Sint Maarten in de klas, die niets meer hadden. Dat zette me aan het denken. De enige reden dat zij naar een andere school, op een ander eiland moesten, is omdat hun wieg daar stond, en zij minder geluk hadden dan ik”, zo zegt hij.
Jongerenvertegenwoordigers trekken, samen met hun werkgroep, het hele land door om van jongeren te horen wat zij belangrijk vinden. Deze input nemen zij mee naar conferenties en toppen in binnen- en buitenland, zoals de VN-klimaattop, de Algemene Vergadering van de VN en de Europese Unie.
Eustatia vindt dit zeer belangrijk. Zoals hij zelf zegt: ,,Mensen voor wie de gevolgen van politieke beslissingen het grootst zijn, hebben vaak geen plek aan de onderhandelingstafel.” Door verkozen te worden in de NJR, hoopt hij de stem van jongeren op deze plekken te kunnen laten horen.
Wie het cv van Eustatia bekijkt, ziet dat hij flink aan de weg timmert. Toen hij nog op Curaçao woonde, is hij bijvoorbeeld lid geweest van het jongerenparlement. Sinds hij in 2020 voor zijn studie naar Nederland vertrok, is hij onder actief geweest als student-assistent, als voorzitter van zijn studievereniging, penningmeester van een politieke jongerenorganisatie en lid van de jongerenadviescommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Momenteel werkt hij als junior adviseur bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Niet alle Curaçaose jongeren die in Nederland gaan studeren, keren daarna weer terug naar het eiland. Eustatia heeft die ambitie wel. Sterker nog, op de vraag wat zijn ultieme droom is, antwoordt hij enthousiast maar serieus: ,,Minister-president worden van Curaçao.”
Alle jongeren tot en met 29 jaar in het hele Koninkrijk - dus ook op Curaçao - kunnen tot 5 oktober online hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Op 5 oktober kan er tijdens het jongerenevenement ‘Je Bent Jong en Je Wil Wat’ in Amsterdam ook nog persoonlijk gestemd worden en zal ook de jury haar voorkeur bekendmaken. De publiekstemmen en het oordeel van de jury tellen ieder voor 50 procent mee.
Aan het eind van dit evenement wordt bekendgemaakt welke vier personen de komende twee jaar deel uitmaken van de NJR.
Stemmen: https://stem.njr.nl/vote/kevin-eustatia.html


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.