Inhoud in publieke domein beland doordat minfin het op Facebook plaatste
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De inhoud van het advies van het Cft is in het publieke domein beland, doordat de minister van Financiën van Curaçao het advies bij de ontwerpbegroting op zijn Facebook-pagina heeft geplaatst. Vervolgens is hierover door diverse media geschreven.”
Dit staat in een (Beslis)nota van de DG (Directeur-Generaal) Koninkrijksrelaties in Den Haag aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen. De Nota gaat over de ‘Cft-berichten inzake Ennia delen met parlement’.
Het gaat om twee brieven: één van 1 september 2023, waarin het College financieel toezicht (Cft) adviseert over de ontwerpbegroting 2024 van Curaçao (dit schrijven was alleen aangeboden aan de regering van Curaçao); en de andere brief is van 21 augustus 2023 - dit document kreeg het stempel ‘vertrouwelijk’ mee - en was gericht aan Van Huffelen en aan premier Gilmar Pisas.
De brief van 1 september stond al snel op de Facebookpagina van Financiënminister Javier Silvania (MFK), waarna het Antilliaans Dagblad er op 2 september over publiceerde:
,,De voorgestelde Ennia-oplossing zal voor Curaçao leiden tot een sterke verhoging van de overheidsschuld en de schuldquote. Deze voorziene schuldoploop, met bijbehorende oploop van de rentelasten, is, nu het Land herstelt van de coronacrisis en mede op basis van het Landspakket tot structurele hervormingen wil komen, zeer onwenselijk. De additionele rentelasten verdringen niet alleen andere (productieve) overheidsuitgaven, maar leiden er ook toe dat de mogelijkheden van Curaçao om de nodige economisch rendabele investeringen te financieren de komende jaren ernstig worden beperkt.”
Vervolgens berichtten tal van Nederlandse media, waaronder het FD, over deze ‘zeer ongewenste’ passage. Later bleek dat door het College er al eerder, op 21 augustus, ‘vertrouwelijk’ over was gecorrespondeerd met Pisas en Van Huffelen; daarover deed deze krant op 9 september verslag:
,,Het Cft heeft begrip voor het oordeel dat de problemen bij Ennia in potentie een groot risico vormen voor de begrotingen van Curaçao en Sint Maarten. Het Cft constateert echter ook dat de voorgestelde oplossing deze risico’s niet a priori wegneemt, terwijl juist wel (mogelijk langjarige) beperkingen in investeringsmogelijkheden zullen optreden. Het Cft begrijpt dat meerdere oplossingsrichtingen zijn overwogen die een minder zware wissel zouden trekken op de overheidsfinanciën van Curaçao.” Daarop geeft het Cft ‘nadrukkelijk in overweging deze en andere oplossingsrichtingen voor de problemen bij Ennia te (her)overwegen, vooral met het oogmerk om toe te werken naar duurzame overheidsfinanciën’.
In de Nota van de DG Koninkrijksrelaties aan de staatssecretaris wordt gesteld dat Van Huffelen eerder een brief van het Cft heeft ontvangen over het ambtelijk hoofdlijnenakkoord over Ennia (doelend op het schrijven van 21 augustus). ,,U heeft niet op dit bericht gereageerd”, staat erbij.
Om beide Kamers zo volledig mogelijk te informeren, krijgt de staatssecretaris het advies ‘beide berichten met de Tweede en Eerste Kamer te delen’. ,,Dit is uiteraard hoogst ongebruikelijk en moet gezien worden als een grote uitzondering, immers: het bericht van het Cft van 21 augustus betreft vertrouwelijke correspondentie die door opsteller niet was bestemd voor het publieke domein; u hebt het advies (van 1 september, red.) bij de ontwerpbegroting niet zelf ontvangen omdat dit enkel aan Curaçao werd aangeboden”.