Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Personeel van de SGR Groep heeft de noodklok geluid over de situatie waarin rolstoelafhankelijke cliënten vervoerd worden. De chauffeurs en begeleiders van de rolstoelbussen hebben gisterochtend het werk neergelegd, omdat ze het niet verantwoord vonden om cliënten zonder airconditioning te vervoeren. Zeker niet gezien de hitte van de afgelopen dagen.
Carlanne Emerenciana, algemeen directeur van de SGR Groep, zegt in een gesprek met Antilliaans Dagblad volledig achter haar personeel te staan en deze roep om aandacht voor het probleem te waarderen. Deze actie heeft tot gevolg gehad dat er gisteren een gesprek heeft plaatsgevonden tussen de SGR Groep en zorgvakbond CBV.
,,We hebben met CBV een positief gesprek gehad en we hebben afgesproken dat zolang de bussen niet voorzien zijn van airco’s, ze niet worden bestuurd. Onderdelen waren al besteld en komen eind deze week aan”, aldus Emerenciana.
De directrice erkent het probleem, dat volgens haar veel verder gaat dan alleen de ontbrekende airco’s in rolstoelbussen. Zo is ook geen van de locaties van de zorginstelling voorzien van airco’s. Alle verkoeling moet volgens Emerenciana komen van ventilatoren. ,,Sommige cliënten gaan overdag naar de dagbesteding toe, maar we hebben ook bewoners die daar lichamelijk niet toe in staat zijn. Zij bevinden zich 24/7 in een warm gebouw. Bijkomend probleem is dat door de hitte ook gedragsproblemen van sommige cliënten verergeren. Nu, in deze hete periode, worden zij met extra wasbeurten wel regelmatiger opgefrist, maar dat betekent ook meer werk voor het personeel”, aldus Emerenciana.
De oorsprong van deze problemen ligt volgens de directrice bij de inhoud van het zorgcontract dat de instelling heeft met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). ,,In 2021 is het oude contract verlopen en hebben we eenzijdig, dus zonder gezamenlijke onderhandeling, een nieuw contract gekregen, waarbij ook geen rekening is gehouden met de inflatie.” Kortom: een tekort aan geld is het grote achterliggende probleem.
Emerenciana benadrukt dat zij het beste wil voor de cliënten en het personeel van de SGR Groep, en inleveren op de kwaliteit van de zorg hoort daar volgens haar niet bij. Maar financieel staat de zorginstelling met de rug tegen de muur.
Behalve het feit dat de rolstoelbussen niet voorzien zijn van airco, vertelt zij dat het wagenpark - met voertuigen van 10 tot 20 jaar oud - überhaupt aan vervanging toe is. De miljoenen die hiervoor nodig zijn, heeft SGR Groep niet. ,,Wellicht is er een mogelijkheid om hier geld voor te lenen, maar dan moet er wel eerst een zorgcontract zijn dat kostendekkend is”, aldus Emerenciana.
Op 18 augustus is er namens de SGR Groep een brief gestuurd naar de SVB, waarin zij vragen om door onderhandeling tot een nieuw contract te komen. Volgens Emerenciana heeft de SVB hierop nog niet gereageerd.