Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering van Curaçao heeft een stakeholders-sessie georganiseerd voor meer dan 40 belanghebbenden, met als thema de ontwikkeling en het waarborgen van de ecologische en culturele rijkdom van Klein Curaçao.
Tijdens deze bijeenkomst, die vorige week maandag plaatsvond, zijn er ideeën verkend en gedeeld over de toekomst van Klein Curaçao, als een gebied van internationaal belang onder de Ramsar Conventie.
Deze conventie is in 1975 in werking getreden en gaat over het behoud van watergebieden van internationale betekenis, in het bijzonder als verblijfplaats voor watervogels.
Het doel van de regering is om het ecologische statuut van Klein Curaçao als Ramsar-gebied te behouden door de noodzakelijke economische initiatieven te implementeren die leiden tot een geconditioneerd gebruik met behoud van het natuurlijke en culturele erfgoed, gebaseerd op duurzame ontwikkeling.
In juni schreef deze krant al dat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) met dit doel een EU-fonds heeft aangevraagd en gekregen. Het gaat om een bedrag van 372.992 euro.
GMN laat weten: ,,Als onderdeel van voortdurende inspanningen heeft het projectteam een uitgebreide analyse uitgevoerd van de 'gaps' om activiteiten te plannen die zich richten op het operationele beheer van Klein Curaçao, gebaseerd op een goedgekeurd beheersplan. Alle belanghebbenden, ongeacht hun achtergrond of belangen, hebben vrijelijk hun ideeën en gedachten kunnen delen over de toekomst van Klein Curaçao. Deze aanpak heeft ons in staat gesteld te profiteren van de collectieve ervaring van partners en nieuwe ideeën te genereren terwijl we streven naar een optimale toekomst voor Klein Curaçao.”
Tijdens de bijeenkomst van vorige week ging het veelal over het behoud van Klein Curaçao. Denk hierbij aan het koraalrif, de aanwezige vogelsoorten, schildpaddenpopulaties en vegetatie, die de revue passeerden. Maar ook zijn onderwerpen als erosie, sedimentdynamiek van stranden en landschappen van riffen besproken, met het oog op klimaatverandering.
Er werd gediscussieerd over hoe onderzoeks- en monitoringsresultaten kunnen worden toegepast en geïmplementeerd in het eilandbeheer, met een sterke nadruk op regulering en handhaving. Er werden ook de wens, behoefte en mogelijkheden van restauratieprogramma's besproken, zoals voor het koraalrif.
Wat betreft het culturele erfgoed was iedereen het erover eens dat de vuurtoren gerestaureerd moet worden. Ook werden er ideeën besproken om de bijgebouwen een nieuwe functie te geven, zoals een klein museum of een informatiecentrum.
Verder is er ook nagedacht over het genereren van inkomstenbronnen, om het behoud van het eiland te financieren. Een van de ideeën die nader zal worden onderzocht, is het heffen van een toegangsprijs, net als in het Christoffelpark.