‘Afval omzetten in waarde’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Afvalverwerkingsbedrijf Selikor gaat zich inzetten voor meer circulair en duurzaam afvalbeheer, een schonere en gezondere leefomgeving, en meer bewustzijn voor duurzame afvalverwerking. Met dat doel is gisteren het Resembid-project ‘Transforming waste to value’ gelanceerd.
Resembid staat voor Resilience, Sustainable Energy and Marine Biodiversity en is een door de Europese Unie (EU) gefinancierd programma dat moet bijdragen aan de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van de overzeese gebieden in het Caribisch gebied. Begin vorige maand werd bekend dat Selikor vanuit dit programma een bijdrage heeft ontvangen van 1,4 miljoen gulden.
Selikor erkent dat vast afval een probleem vormt voor Curaçao, vooral wanneer het niet goed wordt beheerd en vaak eindigt als zwerfafval op straat of in zee en langs de kust. Daarnaast is het bekend dat landfill Malpais binnen 10 jaar vol zal zijn. Selikor is van mening dat het verzamelen van vuil op een dergelijke stortplaats niet langer de meest gewenste methode is voor afvalverwerking. Er is volgens de afvalverwerker een verantwoordelijk alternatief nodig voor Curaçao dat geen gebruik maakt van vuilstortplaatsen.
Het doel van het project Transforming waste to value is om afvalgegevens te verzamelen en te analyseren om tekortkomingen en uitdagingen binnen het bestaande afvalbeheersysteem te beoordelen, en oplossingen aan te dragen om afvalmaterialen te vermijden en/of te verwerken via hergebruik, recycling en/of energieopwekking. Dit streven is erop gericht afval om te zetten in waarde voor de gemeenschap.
Uiteindelijk moet het project vier resultaten opleveren. Op de eerste plaats zal er een afvalkarakteriseringsstudie worden gedaan om gedetailleerde gegevens te verkrijgen over de volumes, samenstelling en karakter van vast afval dat wordt gegenereerd op Curaçao. Deze studie wordt uitgevoerd door het lokale adviesbureau EcoVision nv, waarmee gisteren tijdens de persconferentie een overeenkomst is ondertekend.
De tweede doelstelling is het uitvoeren van haalbaarheidsstudies. Deze studies behelzen ook de bepaling van de meest geschikte afvalverwerkingstechnieken, de beste locatie voor het realiseren van nieuwe afvalverwerkingsmethoden, een integratiestudie en een milieueffectrapportage. Verder zal men ook de mogelijkheden verkennen voor hergebruik, recycling en doorverkoop van vast afval.
Ten derde moet er een afvalbeheerbeleid worden ontworpen dat duurzame benaderingen integreert voor afvalbeheer met behulp van circulaire economieprincipes.
Tot slot moet het project een plan voortbrengen voor bewustwording en educatie, zodat ook de bevolking bewustgemaakt wordt van duurzaam afvalbeheer en gewezen wordt op de mogelijkheden van hergebruik en recycling.