Sitek-voorzitter is optimistisch, maar wil ook dingen anders

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Het nieuwe schooljaar moeten we net zo positief beginnen, als dat we normaal gesproken ieder schooljaar afsluiten”, zegt Darius ‘Lio’ Plantijn, voorzitter van onderwijsvakbond Sitek tegen het Antilliaans Dagblad.

schooljaarPlantijn licht zijn oproep als volgt toe: ,,We klagen vooraf altijd dat er onder andere te weinig onderwijspersoneel is, te weinig lesmateriaal en dat het vervoer niet goed geregeld is, maar na afloop van ieder schooljaar is iedereen blij en bleek het toch succesvol te zijn.”
Ondanks zijn positivisme, zijn er wel degelijk zaken die binnen het Curaçaose onderwijs beter kunnen of moeten, vindt Plantijn. Als voorbeeld noemt hij onder meer de verhoging van het percentage dat onderwijspersoneel aan vakantiegeld zou moeten krijgen. Dit is nu 6 procent, maar volgens Plantijn moet dit, op basis van een in 2016 met de overheid ondertekend convenant, 8 procent zijn.
Een ander belangrijk punt, waar volgens Plantijn nu echt werk van gemaakt moet worden, is het wetsontwerp Schoolveiligheid. ,,Als dit thema ook dit jaar op de plank blijft liggen, zijn we er al bijna 10 jaar mee bezig”, aldus Plantijn. Hij doet hiervoor een beroep op de regering. ,,Andere wetten, zoals voor de bescherming van dieren, en over getinte autoruiten, konden wel heel snel geregeld worden”, laat Plantijn weten.
Ook zou er volgens de vakbondsvoorzitter eens kritisch naar het vakkenpakket gekeken moeten worden. De huidige lesstof stamt volgens hem uit een tijd waarin het internet nog niet zo groot was dan vandaag de dag. ,,Deze ontwikkelingen maken dat bepaalde vakken gecombineerd of geëlimineerd zouden kunnen worden.”
Op de vraag aan welke vakken hij dan specifiek denkt, antwoordt Plantijn: ,,Geschiedenis en aardrijkskunde. Alles daarover staat op internet. In plaats van regulier les te geven in deze vakken, kunnen we leerlingen ook ieder schooljaar een paar opdrachten geven, bijvoorbeeld over de ozonlaag, of over aardbevingen. Leerlingen kunnen dit dan uitzoeken.”
Hierdoor komt er volgens de Sitek-voorman meer tijd voor onderwerpen die in zijn ogen nu nog te weinig aandacht krijgen, zoals het thema ‘goed burgerschap’ en onderwijs dat meer inspeelt op het ontwikkelen van talenten.
,,Alle muziek die op de wereld gemaakt is, kunnen wij op Curaçao ook spelen, en nog beter dan de oorspronkelijke artiesten. Datzelfde geldt voor dansen, en wat dacht je van honkbal?”, legt Plantijn gepassioneerd uit.
Volgens Plantijn moet men zich voor de ontwikkeling van het onderwijs minder laten leiden door budgetten en vooral creatief en innovatief zijn. ,,Men moet voor bepaalde dingen gewoon een datum vaststellen en beginnen. De financiën komen dan wel. En het hoeft vaak ook niet allemaal in een keer. Het kan ook stap voor stap”, zo legt hij uit.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.