Afname onderstand en werkloosheid, lijst FKP lang
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In antwoord op Statenvragen van Rennox Calmes (TpK) zet de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP), alle gegevens nog eens op een rijtje.
,,Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van februari 2023 zijn er 10.035 personen werkloos. In oktober 2022 waren dit nog 13.442 personen. Tussen januari en maart van dit jaar zijn bij SOAW 6.683 onderstandstrekkers geregistreerd. Een jaar eerder ontvingen nog 8.231 personen onderstand. De kosten voor onderstand tussen januari en maart 2023 bedroegen ruim 8,1 miljoen gulden. In het hele jaar 2021 is een bedrag van ruim 36 miljoen gulden aan onderstand betaald. In februari 2023 stonden 1.853 personen geregistreerd die water- en elektrasubsidie ontvingen. Over de afgelopen vijf jaar is ruim 6 miljoen gulden betaald aan deze subsidie, gemiddeld 1,2 miljoen gulden per jaar. Tot en met februari 2023 stonden er 9.597 personen op de wachtlijst bij Fundashon Kas Popular (FKP).” Op de vraag welke wijk het armst is op Curaçao, antwoordt de minister dat het CBS ‘jammer genoeg’ vanwege de coronapandemie geen algemene volkstelling (Census), heeft kunnen houden. Daarom is er ook geen inzicht in het armoedeniveau per wijk. De Census wordt in september van dit jaar gehouden.
Op de vraag wat er gedaan wordt aan het verlagen van het aantal onderstandstrekkers verwijst de minister naar het Landspakket. ,,Belangrijk is hierbij te vermelden dat niet het doel is om het aantal onderstandstrekkers te verlagen, maar om het aantal verantwoord en draagbaar te maken. Dit houdt dus ook de revisie en automatisering in van het onderstandsregister. Want een beter registratiesysteem leidt tot een betere monitoring van elke persoon in het register. Onder het motto ‘meten is weten’ kunnen er ook leerprogramma’s opgezet worden waarmee de onderstandstrekker zo snel mogelijk uit de vicieuze armoedecirkel kan komen. Ook wordt bij een goede registratie inzichtelijk wie er onterecht onderstand ontvangt”, zo legt Larmonie-Cecilia uit.
Waar het gaat om het algemene armoedebeleid benadrukt de minister dat er nauw samengewerkt wordt en moet worden tussen de verschillende ministeries. Voor deze holistische benadering moet ook de financiering worden verdeeld.