Politiële buurtregisseur moet het overzicht bewaren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Enkele politiële buurtregisseurs raken verzeild in het verlenen van noodhulp aan (individuele) buurtbewoners, waarbij hun regietaak steeds meer op de achtergrond is geraakt.

F04 OPBuurtregisseur newDit staat in ‘Bario. Plan van Aanpak tot Vernieuwing van de Gebiedsgebonden Politiezorg op Curaçao’ van Shalten Hato (MFK), minister van Justitie. Van de buurtregisseur wordt heel wat verwacht. Onder meer dat hij of zij zelfstandig kan functioneren en initiatieven neemt. Ook is de persoon een ‘soort duizendpoot’.

In essentie bevat de taak van de buurtregisseur het ontwikkelen en implementeren van strategieën voor misdaadpreventie en veiligheid, waaronder het analyseren van misdaad- en onveiligheidsgegevens en identificeren van gebieden met veel criminaliteit of terugkerende onveiligheidspatronen.

,,Daarbij kan onder meer gebruik worden gemaakt van enquêtes en focusgroepen in de wijken om input te verzamelen over zorgen over criminaliteit. Het veronderstelt ook goede communicatie en samenwerking met het wijkbureau, andere rechtshandhavers en lokale particuliere organisaties om gerichte initiatieven voor misdaadpreventie te ontwikkelen.”

De buurtregisseur zal ook ‘omgevingsstrategieën moeten implementeren’ om de veiligheid te vergroten, zoals - concrete zaken als - betere verlichting of bewakingscamera’s in belangrijke gebieden, het transformeren van onveilige plekken in sociaal functionele faciliteiten ten behoeve van wijkbewoners en het inzetten van andere instrumenten om de oorzaken van situaties die tot onveiligheid en onrust leiden weg te nemen.

,,Ook het geven van voorlichting en workshops over criminaliteitspreventie aan buurtbewoners, inclusief tips over veiligheid in huis en persoonlijke veiligheid, voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld en dergelijke behoren tot activiteiten van de buurtregisseur.”

Dat sommige buurtregisseurs meer aan noodhulp doen dan aan ‘regie’ schrijven zij toe ‘aan ongeloof van het hoofd Wijkbureau in het concept van buurtregie’ alsmede de ‘afwezigheid van voldoende materiële voorzieningen’.

,,Dit lijkt een indicatie te zijn van meer dan noodzakelijke afhankelijkheid van het hoofd Wijkbureau”, meld het rapport ‘Bario’. ,,Aldus een gebrek aan zelfstandigheid die van de buurtregisseur wordt verwacht.”
De leiding van het Korps Politie Curaçao (KPC) schrijft het disfunctioneren van enkele buurtregisseurs toe aan een tekort aan kerncompetenties, zoals communicatieve vaardigheden, netwerkvorming en projectmanagement. Enkele buurtregisseurs zouden volgens de korpsleiding slechts op het niveau van wijkagent kunnen functioneren.

In Nederland wordt de functie van ‘wijkagent’ voorbehouden voor de politieambtenaar die op middelbaar niveau is opgeleid en in te zetten voor uitvoerende taken met betrekking tot wijkverbetering, terwijl de buurtregisseur op hbo-niveau is opgeleid en de regie voert.

Functiebeschrijving buurtregisseur
• Het vertegenwoordigen van KPC in buurten en het opbouwen en onderhouden van een netwerk aan contacten met buurtbewoners en hulpverlenende en sociale instanties. Het bevorderen van structurele verbeteringen van de veiligheid en de leefbaarheid in buurten en het daartoe activeren van bewoners;

• Het opstellen, actueel houden en analyseren van wijk- en buurtscans. Het in overleg met het hoofd Wijkbureau benoemen van speerpunten en het opstellen van plannen voor probleem- tevens buurt- en wijkgerichte werkzaamheden. Door tussenkomst van het hoofd Wijkbureau deze plannen ter vastlegging doen toekomen aan het divisiehoofd Algemene Politie;

• Het identificeren van mogelijke verbeteringen van de veiligheid en de leefbaarheid in buurten en wijken en het tijdig signaleren van (potentiële) (veiligheids)problemen. Het overleggen met buurtbewoners en instanties over de aanpak van problemen en verbeteringen en het ter zake maken van afspraken. Het regisseren en monitoren van de uitvoering;

• Het formuleren van opdrachten voor de uitvoering van wijkzorg door teams. Het uitzetten van de opdrachten bij de teams en het ter zake voeren van overleg met het hoofd Wijkbureau en teamleiders. Het monitoren van de uitvoering en het waar nodig bijsturen;

• Het bevorderen van structurele verbeteringen van de veiligheid en de leefbaarheid in buurten en wijken. Het daartoe voeren van overleg en maken van afspraken met buurtbewoners en ketenpartners. Het verstrekken van informatie over buurten en wijken zowel intern KPC als aan ketenpartners.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.