Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het water van het Mangrove Park in Otrobanda waart de bacterie Pseudomonas aeruginosa rond. Dit maakt Carmabi, de natuurstichting die het park beheert, bekend.
Volgens directeur Paul Stokkermans lopen bezoekers geen gevaar, omdat die sinds een halfjaar alleen maar via de wandelpaden - de zogeheten boardwalks - het park in mogen. De kajaktours worden om die reden al een halfjaar niet uitgevoerd.Eerder deze maand was het Mangrove Park in het nieuws vanwege vervuild water, veroorzaakt door een overstort van een rioolgemaal naast de Sociale Verzekeringsbank (SVB), even verderop. Dit probleem is opgelost, en staat los van de problemen met deze specifieke bacterie.
Dat het om Pseudomonas aeruginosa, een zogeheten ziekhuisbacterie, gaat, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC). Waar deze bacterie vandaan komt, is officieel nog niet duidelijk. Er wordt wel sterk rekening mee gehouden dat het Curaçao Medical Center (CMC), aan de overkant van de weg, de bron is.
Volgens Stokkermans is het opvallend dat de waardes van deze bacterie binnen het park te hoog zijn, maar ook fluctuerend. Daarnaast zijn de waardes in de regenwaterafvoer tussen het CMC en het Mangrove Park nog een stuk hoger. Het lijkt er dus op dat het regenafvoer- en rioolwater van het ziekenhuis - dat normaal gescheiden moet blijven - zich toch op enig moment met elkaar kan vermengen.
Normaal gesproken zou vervuild water niet per definitie een groot probleem hoeven zijn voor het park, omdat door de ligging het water binnen het park binnen ongeveer drie weken volledig en op natuurlijke wijze wordt ververst. Echter bij de pseudomonas-bacterie werkt dat anders. Die blijft aanwezig. Verder zou het volgens Stokkermans ook zo kunnen zijn dat deze bacterie antibioticaresistent is.
Of dit inderdaad zo is, en de officiële bron van deze bacterie, worden nader onderzocht door de ministeries Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning (VVRP). VVRP is bij het onderzoek betrokken, omdat dit ministerie met Carmabi een beheersovereenkomst heeft ondertekend voor het Mangrove Park.
Pas als deze kwestie is opgelost, en het water weer veilig is, kunnen de kajaktours weer worden hervat. Voor Carmabi is het zuur dat deze al een halfjaar niet kunnen doorgaan. Volgens Stokkermans is dit hun populairste attractie en levert die ook inkomsten op. Met name door het staken van de kajaktours, zou het Mangrove Park de laatste tijd verlieslijdend zijn.