Bij ongewijzigd beleid toekomst SVB-fondsen verre van gunstig

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het huidige financiële resultaat van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de vooruitzichten zijn mede door de impact van Covid-19 de afgelopen jaren ‘voor een aantal fondsen bij ongewijzigd beleid verre van gunstig’.

SVBDat schrijft Ernst & Young Accountants (EY) bij de jaarrekening 2022 van de SVB. Onder de kop ‘Benadrukking van de financiële positie van de Sociale Verzekeringsbank en continuïteit’ meldt registeraccountant Christiaan Smorenburg van EY Curaçao dat ‘de financiële positie van de SVB wordt bepaald door de huidige en toekomstige beschikbare middelen voor het uitvoeren van de sociale verzekeringen en pensioenen’.
Het gaat dan om de fondsen voor ZV (ziekteverzekering), OV (ongevallenverzekering), AOV (algemene ouderdomsverzekering), AWW (algemene weduwen- en wezenverzekering), BVZ (basisverzekering ziektekosten) en AVBZ (algemene verzekering bijzondere ziektekosten).
Het Antilliaans Dagblad berichtte afgelopen zaterdag al dat deze sociale fondsen onder druk staan. Dat is mede door ‘de voortschrijdende vergrijzing’ die zich manifesteert in het AOV-fonds en ook in de beheersing van de medische kosten ten laste van de BVZ. Aldus de directie van de Curaçaose sociale verzekeraar.
,,Zonder een structurele redelijke economische groei, waarbij de premiebasis aanzienlijk vergroot wordt, zal het resultaat, bij ongewijzigd beleid c.q. het achterwege blijven van de implementatie van de verschillende aanbevelingen, verder verslechteren.” De SVB hoopt dat de besluitvorming inzake de verschillende voorstellen, maatregelen en de implementatie daarvan binnen afzienbare tijd geschiedt ‘om een deconfiture van het stelsel te voorkomen’.
Ook de externe accountant waarschuwt dus. ,,De achtergronden en ontwikkelingen met betrekking tot de continuïteitsveronderstelling zijn in het bestuursverslag en de toelichting op de gecombineerde jaarrekening uiteengezet”, geeft EY aan.
SVB-directeur Philip Martis stelt dat de sociale verzekeraar ‘het steeds als haar taak heeft beschouwd om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het garant stellen en het optimaal uitvoeren van de sociale verzekeringen binnen onze gemeenschap’.
,,De SVB is een organisatie met een bewezen meer dan 60-jarige verdienstelijke ‘track record’ in de uitvoering van de aan de Bank toebedeelde taken op het gebied van sociale verzekeringen. De directie heeft het volledige vertrouwen dat, voortbouwende op deze meer dan 60-jarige ervaring, de uitvoering van de sociale verzekeringen op Curaçao bij de SVB stevig verankerd is.”
De premiebaten - alles bij elkaar - zijn het afgelopen boekjaar gestegen, van 725,6 miljoen gulden in 2021 tot 767,1 miljoen in 2022. Maar dat geldt óók voor de uitkeringen (=lasten): die namen toe van 1.050,8 miljoen tot 1.069,7 miljoen (richting 1,1 miljard dus). Met andere woorden: de premies dekken de uitkering bij lange na niet. Of anders gezegd: er wordt door SVB veel meer uitgekeerd dan aan premies ontvangen.
Er is zelfs sprake van een ‘gat’ van circa een derde. Dat wordt grotendeels opgevangen door de zogeheten ‘Landsbijdrage’; geld dat de overheid uit de pot van algemene belastingmiddelen bijlegt om de tekorten van de sociale fondsen weg te werken. Zowel in 2021 als in 2022 kostte dat het Land 305,7 miljoen gulden.
Met een aanzienlijke ‘vrijval gereserveerde pensioenrechten’ van 38,2 miljoen (was 7,4 miljoen in 2021) is het positieve resultaat in 2022 bijna 8,1 miljoen (was een jaar eerder -37,7 miljoen). Echter, door een ongunstig beleggingsresultaat van -20,7 miljoen (was over 2021 +17,7 miljoen) is onderaan de streep sprake van een negatief eindresultaat van 25,8 miljoen, wat naar het zogeheten ‘Schommelfonds’ gaat.

Schommelfonds afgenomen tot 24,9 miljoen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.