Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij Cas Abao - zowel links als rechts van het populaire strand - moet ‘Elements Curaçao’ verrijzen, een luxueus resort met onder meer een hotel en vrijstaande suites en villa’s. Dit maakt Antilliaans Dagblad op uit informatie van de Nederlandse projectontwikkelaar MXL Vastgoed en het technische adviesbureau Deerns.
Volgens de website van de projectontwikkelaar zou de planvorming in volle gang zijn. Op de website van Deerns is te lezen dat de ontwikkeling van het resort zich in de definitieve ontwerpfase bevindt, die in september dit jaar zou moeten worden afgerond.
Behalve dat het resort energieneutraal zou moeten worden, geeft het adviesbureau ook een beter beeld van waaruit Elements Curaçao zou moeten gaan bestaan: ,,Het resort bestaat uit twee kernelementen, georganiseerd op een steil hellend terrein: een hotel van 8.148 m² met zestig hotelsuites dicht bij het hoofdgebouw van het hotel, plus een restaurant en een café; en vijftig villa's van in totaal 12.076 m².
Art impressions van het Nederlandse architectenbureau SeARCH geven een indruk van hoe het resort er in grote lijnen uit komt te zien. Hierop is onder meer zichtbaar dat er waarschijnlijk een brug gebouwd gaat worden, over de toegangsweg naar het strand, die de twee gedeeltes met elkaar verbindt.
Het resort moet energieneutraal worden, doordat er onder meer een fotovoltaïsche installatie op zonne-energie in twee delen zal worden gerealiseerd. Er komt een grote installatie op de daken van de parkeervakken naast het te verrijzen hotel, en een kleinere installatie naast de villa’s. ,,Overdag opgewekte energie wordt opgeslagen en ’s nachts gebruikt via een Li-ion batterij met een energieopslagcapaciteit van 3.100 kWh, gelijk aan die van tweeënzestig elektrische voertuigen”, zo vermeldt Deerns op haar website.
Ook over het waterverbruik binnen het resort is volgens het technische bureau goed nagedacht. Voor water dat niet bedoeld is om te drinken, wordt zeewater gebruikt dat door middel van omgekeerde osmose gezuiverd wordt. ,,Daarnaast wordt grijs en zwart afvalwater van de villa’s gezuiverd en samen met opgevangen regenwater naar een centrale plek gepompt en gebruikt voor irrigatie”, is te lezen op de website van Deerns.
Het betreffende gebied rondom Cas Abao, zou eigendom zijn van Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC). Zowel APC als het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), dat over het verlenen van de vergunningen gaat, waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.