Nu ‘overall business license’ en weg met oude vestigingsregeling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gaat een nieuw vestigingsbeleid opstellen waarbij buitenlandse initiatiefnemers voor nieuwe bedrijfsactiviteiten een ‘overall business license’ krijgen. Hiermee kan een effectieve controle uitgevoerd worden ter voorkoming van willekeur en de vergunning creëert de ruimte om een effectief zonebeleid in te voeren waar iedereen aan onderworpen is.

F07 MEO Red tape snel van tafel KIEZENDit staat in de toelichting bij de net gepubliceerde Ministeriële Regeling (MR, 13 juli 2023) ten aanzien van het vestigingsbeleid. ,,Het is duidelijk dat de Vestigingsregeling haar doel heeft gemist. Dit doet de vraag rijzen welk instrument dan wel die gewenste economische ontwikkeling en orde in de hand kan werken? Dit doet ons pleiten om één systeem toe te passen voor welke bedrijfsactiviteit dan ook, geldig voor iedere ondernemer, ongeacht de vennootschapsvorm en ongeacht zijn of haar geboorteplaats”, zo staat in de toelichting. En daarom wordt besloten om de Vestigingsregeling af te bouwen. Ondertussen zal de MEO-minister, Ruisandro Cijntje (PNP), een taskforce instellen ‘ter verwezenlijking van een nieuw, gemoderniseerd vestigingsbeleid’.

Ten aanzien van het vestigingsbeleid concludeert de regering: ,,De Vestigingsregeling moet gebruikt worden als instrument om investeerders te stimuleren te investeren in de lokale economie, wat momenteel niet het geval is. Het beschermen van de markt van Curaçao geschiedt al via andere wegen, waardoor de Vestigingsregeling geen eigen doel meer dient, maar meer een overblijfsel is van de vroegere marktordening, die niet past in de wens om efficiency te verbeteren voor zowel de overheid als ondernemingen.”

De vestigingsregeling is niet alleen verouderd maar leidt ook tot de nodige ‘red tape’, oftewel bureaucratie, zo wordt geconstateerd. MEO: ,,Sinds lange tijd zijn allerlei inefficiënties geconstateerd binnen de overheidsorganisatie, die onder andere hebben geleid en nog leiden tot belemmering van de economische bedrijvigheid. Een aantal van deze inefficiënties staan bekend onder de benaming ‘red tape’. Red tape zijn de lasten die voor ondernemers en investeerders ontstaan door maatregelen, procedures en ambtelijke organisatiestructuren die niet strikt noodzakelijk, slecht gecoördineerd en niet doelgericht zijn. Ook binnen de economische kolom van de overheid zijn inefficiënties vastgesteld: het bestaan van ingewikkelde en tijdrovende procedures.”

Nu moet de sector Ondernemen binnen MEO ervoor zorgen dat er een gunstig en duurzaam ondernemersklimaat is, dat de kwaliteit van de dienstverlening verbetert en dat er een optimale reactiesnelheid is naar ondernemers toe. Daarom moeten verschillende wettelijke regelingen aangepast worden, zo wordt geredeneerd. MEO: ,,De sector Ondernemen is continu bezig met het reduceren van administratieve lasten en het vereenvoudigen, versnellen en het verbeteren van de dienstverlening ten aanzien van ondernemers en ondernemingen, zodat een ‘red carpet’-behandeling aan deze doelgroep kan worden gegeven.”

Met enkele voorbeelden wordt ook concreet uitgelegd waarom de vestigingsregeling niet nodig is. Zo is het beleid ten aanzien van de tewerkstelling van vreemdelingen neergelegd in de Landsverordening Arbeid Vreemdelingen en dat kan ook gelden voor aan te stellen directeuren. Een directievergunning is dus onnodige ‘red tape’.
Aangevoerd wordt dus dat ‘feitelijk iedere onderneming zich op het eiland zou moeten kunnen vestigen als zij bijdraagt aan een duurzame economische ontwikkeling’.

En zo vervolgt de toelichting: ,,Slechts in die gevallen waar de nog te vestigen onderneming geen positieve bijdrage aan een duurzame economische ontwikkeling van Curaçao kan bieden, zou die onderneming moeten worden geweigerd. De regering heeft dan in dit geval de bevoegdheid om bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, sectoren of branches te verbieden middels het instellen van moratoria voor een bepaalde periode of permanent.”

Vergunning binnen vijf dagen
In een persbericht stuurt de regering meer informatie. Daarin staat dat vanaf 15 augustus aanstaande de vergunning binnen maximaal vijf werkdagen na indiening van de aanvraag wordt verleend, mits alle benodigde documenten zijn ingediend. En zoals gesteld, ondernemers die een vestigingsvergunning aanvragen, hebben geen aparte directievergunning meer nodig. En zo wordt eraan toegevoegd: ,,Een buitenlander die een bedrijf wil oprichten, moet wel beschikken over een geldige verblijfsvergunning.”

De wijzigingen in de regeling voor vestigingsvergunningen zullen tijd kosten om volledig geïmplementeerd te worden, maar zodra dit is gebeurd, zal er sprake zijn van een uniforme aanpak die voor alle ondernemers op Curaçao geldt, ongeacht het type bedrijf of de nationaliteit van degene die aan het hoofd van het bedrijf staat. En: ,,Ook vergemakkelijkt de wijziging de effectiviteit van de inspecties die worden uitgevoerd door de Economische Inspectie.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.