Permanente tentoonstelling George Maduro en ook Anne Frank
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Joods Cultuur Historisch Museum bij de Mikvé Israël-Emanuelsynagoge ‘Snoa’ in hartje Punda opent volgend jaar een nieuwe vleugel. Daarin komt niet alleen een permanente tentoonstelling van George Maduro, maar óók - en dat is minstens zo bijzonder - van Anne Frank.
Dat werd zaterdag bekendgemaakt bij de gelegenheid van de onthulling van een plaquette ter ere van de Curaçaose verzetsheld George Maduro bij de Vertegenwoordiging van Nederland te Scharloo.
,,Met grote trots kondig ik vanmiddag aan dat ons museum volgend jaar een nieuwe vleugel én tentoonstelling zal openen, waarin George Maduro groots en permanent geëerd gaat worden”, onthulde Michèle Russel-Capriles namens het Joods Cultuur Historisch Museum, waar zij al ruim 20 jaar bestuursvoorzitter van is.
,,Saskia Luckmann-Meijer van Stichting de Cultuur Kameleon en ik hebben afgelopen week een grote subsidie binnengehaald voor het museum, waarmee de nieuwe vleugel een realiteit gaat worden.”
Zij noemen in dit stadium liever geen bedragen, maar ze hebben een begroting gemaakt voor de inrichting en die is nu gerealiseerd door verschillende fondsen en giften uit Nederland en uit de Verenigde Staten (VS). Waaronder van het Vfonds ((Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en het Mondriaan Fonds in Nederland en ook een bijdrage van een Joods Fonds uit de VS. Er zijn enkele jaren voorbereiding aan voorafgegaan en de initiatiefnemers zijn heel blij dat ze nu kunnen starten.
In die nieuwe vleugel komen drie grote permanente tentoonstellingen, vertelt Russel-Capriles: ,,George Maduro, Anne Frank en Curaçao tijdens de Tweede Wereldoorlog, compleet met educatieprogramma’s. Trouwens, de Vertegenwoordiging gaf als eerste een bijdrage zo’n vier tot vijf jaar geleden, toen Saskia en ik begonnen aan dit project.”
Deze nieuwe tentoonstelling zal volgens het museum ‘niet alleen de heldendaden van George tijdens de oorlog belichten, maar ook zijn leven en zijn Joodse achtergrond in Scharloo’. ,,Het zal een eerbetoon zijn aan zijn nalatenschap en een unieke kans om zijn verhaal door te geven aan toekomstige generaties. We hopen dat deze tentoonstelling een bron van inspiratie zal zijn voor jong en oud, en dat het de waarde van diversiteit en moed zal benadrukken.”
Russel-Capriles: ,,Als gemeenschap moeten we koesteren en vieren wat George Maduro voor ons vertegenwoordigt. Zijn heroïsche daden zijn een integraal onderdeel van onze geschiedenis. Laten we deze gedenkplaat beschouwen als een blijvend symbool van onze waardering en respect voor deze lokale held.” Met dit laatste doelt de voorzitter op de plaquette die zaterdag werd onthuld.
Voor scholier en toerist
Naast de historische informatie zullen in het nieuwe centrum ook de hedendaagse thema’s - zoals uitsluiting, discriminatie, diversiteit en racisme - onderdeel van het tentoongestelde materiaal zijn; en zorgen twee kunstenaars voor een in het oog springende presentatie waarin de bezoeker direct wordt betrokken bij de thematiek van het Jewish Heritage Center. Ook draagt de tentoonstelling ‘Laat mij mezelf zijn’, als spin-off van het verhaal over Anne Frank, hieraan bij.
Het is de wens een breed cultureel aanbod neer te zetten in de oude binnenstad van Willemstad, waar grote publieksgroepen kunnen worden aangesproken, zowel schoolkinderen en eilandbewoners als toeristen.
In een aanpalend pand, dat momenteel niet actief deel uitmaakt van de geëxploiteerde ruimten van de Snoa, zal een permanente opstelling gemaakt worden waarin drie onderwerpen ieder tot hun recht kunnen komen. De begane grond kan omgebouwd worden als centrale ingang met lift naar de bovenliggende verdiepingen. Op de eerste verdieping wordt het verhaal van George Maduro verteld en wordt een beeld geschetst van de indrukwekkende, relatief onbekende, lokale oorlogsgeschiedenis. Op een tweede verdieping wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van Anne Frank en wordt een breder perspectief geschetst van de Tweede Wereldoorlog, gekoppeld aan hedendaagse thema’s van uitsluiting, discriminatie, identiteit en diversiteit.
In de opstelling wordt rekening gehouden met educatieve activiteiten, groepsontvangsten en toeristische bezoeken. Wanneer de bezoeker zijn weg vervolgt komt hij vanzelf in het reeds bestaande Joods Cultureel Historisch Museum en de synagoge terecht.
Gedenkplaat bij geboortehuis George Maduro in Scharloo...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.