In plaats van tweede helft 2024 wordt het nu eerste kwartaal 2025
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Eerst was het ‘medio 2024’, later werd het ‘de tweede helft van 2024’. Het Antilliaans Dagblad heeft informatie waaruit blijkt dat nu gemikt wordt op het eerste kwartaal van 2025 om de Caribische gulden (afgekort XCG) in plaats van de Nederlands-Antilliaanse gulden (ANG) te introduceren. Een operatie die 15 miljoen gulden kost.
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) zelf wil zijn vingers er niet (verder) aan branden en houdt het na vragen hierover van deze krant op dat ‘de definitieve datum nog niet vaststaat’ en ‘zodra hier een beslissing over is gevallen, zullen we daarover communiceren’.
Toegegeven, de Centrale Bank hield ook eerder een slag om de arm. Eind april 2023 werd het als volgt verwoord: ,,De CBCS verwacht de Caribische gulden in de tweede helft van 2024 in te voeren. De exacte datum zal door beide landen worden overeengekomen en te zijner tijd worden bekendgemaakt.”
Feit is dat bij de CBCS nog geen maand daarvoor werd uitgegaan van halverwege volgend jaar. Dit dagblad berichtte in verband met een zogeheten ‘stakeholdersessie’ van de Centrale Bank, waarbij de lokale pers werd bijgepraat en om input gevraagd, aldus: ,,Na jaren van uitstel en onzekerheid gaat hij er dan toch echt komen: de Caribische gulden. Medio 2024 wordt dit de nieuwe nationale munteenheid van Curaçao en Sint Maarten.”
Ook toen was de ‘exacte datum’ waarop de invoering plaatsvindt nog niet bekend, en ook niet hoe de nieuwe munten en biljetten eruit gaan zien, maar veel andere zaken wel. Zo bleek tijdens de meeting. Afgelopen week werden de commerciële banken, die een belangrijke rol spelen bij de introductie, geïnformeerd dat het toch niet 2024 wordt, maar waarschijnlijk op z’n vroegst februari 2025. Over zo’n twintig maanden dus.
De redactie legde dit voor aan de communicatieafdeling van de CBCS, maar die kon weinig meer antwoorden dan dat ‘de definitieve datum voor de invoering nog niet is vastgesteld’. ,,De Centrale Bank houdt daarbij onder meer rekening met afspraken die zijn gemaakt met de commerciële banken en de termijn voor aanpassingen van de valutacode voor het internationaal betalingsverkeer.” Aldus de persvoorlichting van de CBCS. Over de ‘redenen’ van het uitstel, waarvan specifiek was gevraagd om daar inhoudelijk op in te gaan, kwam tot nu nog geen antwoord.
‘Moderne serie bankbiljetten’
De Centrale Bank van de monetaire unie, die Curaçao en Sint Maarten al bijna dertien jaar vormen, meldde eind april ‘met genoegen’ dat het een samenwerking is aangegaan met Crane Currency en Royal Canadian Mint voor de productie en levering van respectievelijk bankbiljetten en munten van de Caribische gulden.
,,Hiermee is weer een grote stap gezet in het traject om te komen tot de nieuwe munteenheid voor de Landen Curaçao en Sint Maarten zoals door deze Landen is overeengekomen bij de constitutionele hervorming per 10 oktober 2010.” Toen al en feitelijk dus daarvoor was al afgesproken dat er een Caribische gulden zou komen, die de ANG zou vervangen.
De CBCS is ervan overtuigd dat de samenwerking met deze twee gerenommeerde bedrijven zal leiden tot een zeer moderne serie bankbiljetten en munten ‘waar de bevolking van Curaçao en Sint Maarten trots op zal zijn’.
Begin vorig jaar, 2022, bekrachtigden de twee landen het besluit om verder te gaan met de invoering van een munteenheid voor de monetaire unie. Met het project is een bedrag van ongeveer 15 miljoen gemoeid.
Moderne munten en vooral biljetten zijn hard nodig. Bijna 25 jaar geleden werd de laatste lichting Antilliaanse guldenbiljetten gedrukt door de Nederlandse drukkerij Joh. Enschedé. Die is echter gestopt met het drukken van bankbiljetten. Andere drukkerijen kunnen de ANG niet volgens de huidige specificaties drukken, en als ze dat wel zouden kunnen, zou dat niet verstandig zijn. De gebruikte echtheidskenmerken zijn tegenwoordig namelijk relatief eenvoudig te vervalsen.
Want het huidige geld is verouderd en moet vervangen worden. Internationaal wordt vaak gevraagd waar ANG voor staat, en dan is het antwoord ‘een land dat niet meer bestaat’. Dat geeft niet veel vertrouwen. Sinds een kwart eeuw is er technologisch veel veranderd. Daarom is het geld nu vrij gemakkelijk te vervalsen. Dat is de afgelopen paar jaar ook veelvuldig gebeurd met briefjes van 100. Het lokale geld zou dus een grote facelift moeten krijgen; dan kan net zo goed de nieuwe munteenheid worden gedrukt. Er moet echter nog even geduld worden beoefend voor het zover is.
De afkorting XCG is door een internationale instantie toegewezen, omdat het lastig was een afkorting te vinden voor een munt van twee landen, te weten Sint Maarten en Curaçao. De X is een neutrale letter en CG staat voor Caribische gulden.