Met PAR gestart om vergaderverzoeken te schrappen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenvoorzitter, Charetti America-Francisca (MFK) is bezig met opschonen van de lijst van oproepen voor een Statenvergadering. Deze lijst loopt namelijk te hoog op.
In april is gestart met de oppositiepartij PAR. Zij doet hier verslag van in een brief aan fractievoorzitter Quincy Girigorie. ,,Wat wij als Statenleden kunnen doen is beginnen met door de lijst van verzoeken gaan en deze opschonen. We kunnen nagaan welke onderwerpen ingetrokken kunnen worden omdat deze bijvoorbeeld niet meer relevant zijn. Uw fractie en ik hebben dit samen gedaan en zijn tot de volgende lijst gekomen van Statenverzoeken die geschrapt kunnen worden”, zo schrijft de voorzitter. Er volgt een lijst met tien vergaderverzoeken die ingetrokken kunnen worden.
America-Francisca legt nog uit dat het probleem van oplopende vergaderverzoeken dateert van de Staten van de Nederlandse Antillen, waar om de week vergaderd werd. Deze beperkte vergadertijd zorgde voor een lange lijst. En, zo constateert zij nu: ,,Na 10 oktober 2010 is het aantal te behandelen thema’s alleen maar toegenomen omdat bepaalde onderwerpen van de Nederlandse Antillen nu ook door de Curaçaose Staten behandeld moeten worden. Er moet daarom een nieuw systeem komen oftewel een nieuw proces voor het oproepen en houden van Statenvergaderingen. Gezien de problemen, heb ik het op mij genomen om te zoeken naar mogelijke oplossingen. Een van die oplossingen is het opschonen van de lijst.”
De tien geschrapte onderwerpen van de PAR zijn: Hoe om te gaan met de aanbevelingen van de ombudsman; besluit van de Raad van Ministers over de kortingen in de zorg; overleg met de minister van Financiën en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) over 5 miljoen gulden voor Curaçao Medical Center (CMC) en 9 miljoen gulden huur aan het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos); beraad met de premier over de liquiditeitssteun en de gevolgen voor de samenleving; beraad over gebrek aan transparantie van de regering ten aanzien van arbeidsmishandeling rond de minister van Financiën; overleg met de minister van Financiën over de quickscan en de discussie over de directie van de Belastingdienst; overleg met de vereffenaars van Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV); horen van schoolbesturen over problemen in het onderwijs; discussie met de premier en het crisisteam over de coronasituatie in het ziekenhuis en bespreking met de GMN-minister over de ambulancedienst.