Verhuurders onroerend goed duimschroeven aangedraaid

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een kort inwerkprogramma starten vandaag twee invorderaars, betaald door toeristenbureau CTB, bij de Curaçaose fiscus met invorderingswerk. Dat gebeurt onder leiding van een voormalig commies invorderaar van Belastingdienst Caribisch Nederland.

F01Invorderaars CTBDat leest het Antilliaans Dagblad in de managementrapportage over het onderdeel ‘Project Verhuur Onroerend Goed’. Net als bij de andere projecten van de fiscus beoogt dit project belastingplichtigen in kaart te brengen, zodat belastingheffing en -inning mogelijk wordt. Doelstelling is vooral om ‘zwarte omzet voor de WB (winstbelasting), IB (inkomstenbelasting) en OB (omzetbelasting) te voorkomen en te achterhalen’, zodat ‘de belastingopbrengsten van de goedwillende ondernemers en beleggers in stand blijven en de opbrengsten toenemen voor de groep die zich nog niet houdt aan haar verplichtingen’. ,,Op deze wijze wordt de compliance in deze branche verhoogd.”

Het gaat hier dus specifiek om de verhuur van onder meer appartementen en vakantiehuizen. De eerste resultaten tonen aan dat het project vruchten afwerpt ten gunste van de Landskas. De realisatie aan geïnde belastingen en premies tot en met de maand mei zijn voor de jaren 2017-2023 ten behoeve van ‘verhuur onroerend goed’ op een rij gezet.
Het gaat dan om 27,7 miljoen gulden (2017); 34,1 miljoen (2018); 37,2 miljoen (2019) - en in de coronajaren - 27,6 miljoen (2020) en 21,3 miljoen (2021); gevolgd door 40,7 miljoen (2022); en 50,6 miljoen (2023). Het betreft de middelen OB, LB, IB, WB, premies avbz, bvz, aov/aww, zv/ov en cessantia.

,,De belastingopbrengsten over de maanden tot en met mei van het jaar 2023 zijn over het algemeen aanzienlijk hoger dan die van de maand tot en met mei 2022 met uitzondering van WB”, aldus de rapportage. ,,De stijgingen zijn hoofdzakelijk het gevolg van het harde werk dat voor dit project is gedaan en de toename van het aantal toeristen dat gebruikmaakt van de accommodaties die onder dit project vallen. De reisbehoefte is na de lockdowns aanzienlijk toegenomen.”

De stijgingen zijn volgens de rapportage ‘zeker ook het gevolg van het actieve beleid van de SBAB (stichting Belastingaccountantsbureau) dat ertoe heeft geleid dat de compliance bij de belastingplichtigen is verbeterd en dat heeft ertoe bijgedragen dat de belastingopbrengsten zijn gestegen’.
Behalve de twee invorderaars die door Curaçao Tourist Board (CTB) worden bekostigd, zullen er ook andere aanvullende acties worden ondernomen om de opbrengsten gerelateerd aan (tijdelijke) verhuur te verhogen. IB-aangiften 2022 van binnenlandse én buitenlandse belastingplichtigen die méér dan één onroerende zaak op naam hebben staan en waarin geen huuropbrengsten zijn verantwoord, worden vooralsnog niet geregeld (en mogelijk zelfs teruggedraaid).

In plaats daarvan wordt door de inspecteur een informatiebrief gestuurd waarin om toelichting wordt gevraagd over het bezit van meerdere onroerende zaken. Belastingplichtigen krijgen dan twee maanden de tijd om op eigen initiatief - boetevrij - de aangifte aan te passen of een toelichting te verschaffen waarom huuropbrengsten niet van toepassing zouden zijn.

Onderzoek bij 74 belastingplichtigen
Momenteel zijn er 74 belastingplichtigen geselecteerd voor onderzoek, namelijk 44 ‘natuurlijke personen’ (individuele verhuurders/eigenaren) en 30 ‘rechtspersonen’ (nv/bv/Ltd/SPF etc.). ,,De selectie zal worden voortgezet.”

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat een groot aantal eigenaren van panden niet-ingezetenen zijn. ,,Dit maakt de heffing en inning van belasting in veel gevallen omslachtig”, constateert de rapportage. Daarnaast is geconstateerd dat de verhuurders hun panden voornamelijk via het internet te huur aanbieden. ,,De informatie op dat internet is in veel gevallen niet toereikend om locatie en eigenaar vast te kunnen stellen, waardoor het meer tijd vergt om vast te stellen waar de panden gelegen zijn.” Het opsporen van mogelijke belastingplichtigen vereist ‘een speciale aanpak’.

Per mei 2023 zijn er uitgaande van de branchecodes in het Crib-systeem 2.107 belastingplichtigen die onder het project verhuur onroerend goed vallen. Van de 2.107 belastingplichtigen zijn er 1.300 die OB betalen en 99 belastingplichtigen die conform het Crib-bestand niet actief zijn, maar OB hebben betaald in de laatste drie jaar. Daarnaast telt de populatie in deze branche naar schatting 708 belastingplichtigen die OB-plichtig zijn, maar geen OB betalen.

De SBAB zal in eerste instantie aandacht besteden aan belastingplichtigen waarvan bekend is dat zij hun onroerend goed online te huur aanbieden door na te gaan of zij beschreven zijn en aangiften doen. Deze belastingplichtigen worden opgespoord op de diverse platforms, websites, via lokale tussenpersonen (makelaars) en uit ontvangen informatie van derden.

Per eind mei 2023 is het aantal verhuurde adressen in het hoofdbestand van het project per saldo 1.558. Hiervan worden de nog niet bekende eigenaren getraceerd en er wordt steeds nagegaan of deze adressen juist zijn en niet dubbel zijn opgenomen in het bestand. Daarnaast is er een apart bestand van buitenlanders ontvangen van de Inspectie. In het project is sinds het begin prioriteit gegeven aan het behandelen van de belastingplichtigen die in het buitenland wonen en op Curaçao een pand verhuren.
Het is van belang dat de werknemers bij een belastingplichtige volledig en juist zijn geregistreerd, omdat dit de grondslag vormt voor de heffing en inning van de loonbelasting (LB) en premies. In het bestand van de Inspectie der Belastingen zijn 3.550 werknemers geregistreerd in deze sector.

Toeristenbureau CTB
Curaçao Tourism Development Board (CTDB), het Bestuur van het toeristenbureau CTB, is voor het bekostigen van het promoten van Curaçao als vakantiebestemming afhankelijk van de OB-heffingen op verhuur van vakantieverblijven. Daarmee heeft het CTDB een gelijksoortig belang als de Belastingdienst bij een juiste afdracht van verschuldigde OB. Het CTDB werkt mede daarom intensief samen met de SBAB.

De SBAB wordt door het CTDB geïnformeerd inzake de verhuur van woningen/appartementen. De informatie over de eigenaar van een pand wordt in eerste instantie afgestemd met de gegevens hierover bij de Belastingdienst. De ontvangen informatie wordt gematcht met onder andere informatie uit het bestand Onroerende Zaak Belasting (OZB), het Crib-bestand, het GIS-bestand, het Aqualectra-bestand en informatie op het internet om de eigenaar van deze adressen te traceren.

Casha
In een recent krantenartikel in deze krant stond dat de Casha, vertegenwoordiger van kleine hotels en appartementen, ‘oneerlijke concurrentie’ signaleert omdat niet alle deelnemers in deze sector zouden voldoen aan de wet- en regelgeving. De klacht van Casha duidt erop dat er veel beweging is in deze sector, maar dat een gedeelte van deze verhuurders noch bij de Belastingdienst noch bij andere instanties van de overheid bekend zijn en dus niet voldoen aan hun (belasting)verplichtingen.

Intensievere controle door onder meer de SBAB en passende wetgeving zou ertoe moeten leiden dat veel meer (buitenlandse) verhuurders en eigenaren van woningen en appartementen die bijvoorbeeld via het internet worden aangeboden, bekend worden bij de fiscus zodat ook zij zich niet aan hun (belasting)verplichtingen kunnen onttrekken. ,,Dit is ook de reden waarom dit project is opgestart.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.