Alleen nog één prikronde per dag en meer voorafbetalingen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ADC (het Analytisch Diagnostisch Centrum) zal de dienstverlening aan het ziekenhuis CMC met ingang van vandaag ‘anders invullen’, dat wil zeggen beperkter. Dit houdt verband met de ‘consistent uitblijvende oplossing voor de ontstane situatie vanuit CMC’.
Zo blijkt uit een in het weekend uitgelekte e-mail van de directie van de overheids-nv die laboratoriumdiensten levert. De mail blijkt afgelopen vrijdag door directeur Liane Virginia-Cova te zijn gestuurd aan de top van het Curaçao Medical Center (CMC). Beide instellingen zijn voor het uiteindelijke doel, de patiëntenzorg, sterk afhankelijk van elkaar. CMC heeft geen eigen lab, terwijl ADC voor het grootste deel draait op diensten aan het ziekenhuis en de inkomsten daaruit.
Vorige week berichtte deze krant al dat ADC ‘financieel klem zit’. Naar eigen zeggen biedt het veel meer diensten aan CMC dan waarvoor het laboratoriumbedrijf wordt vergoed en daarnaast heeft het ziekenhuis een schuld van 14 miljoen gulden aan ADC.
In het mailbericht informeert de leiding van het ADC dat de financiële situatie nu zo ‘nijpend’ is dat de directie zich thans genoodzaakt ziet om de service anders in te vullen.
Allereerst, zo wordt medegedeeld, wordt vanaf vandaag alléén de prikronde van acht uur ‘s morgens nog uitgevoerd. Bestellingen bij de ADC-prikpost moeten twee dagen eerder geplaatst worden door de interne afdelingen van CMC om de beschikbare voorraden te kunnen beoordelen en controleren.
Verder wil ADC in bepaalde gevallen ‘voorafbetaling’; dat geldt onder meer voor alle buitenlandse testen, maar ook voor zogeheten bloedkweekflessenbestellingen. Die kunnen alleen geleverd worden bij volledige vooruitbetaling.
Voorts wil ADC dat er per direct een beslissing genomen wordt door CMC over het geplaatste zogeheten POCT-apparaat bij de afdeling intensive care. Momenteel wordt dit apparaat minimaal of zelfs niet gebruikt, terwijl het wel kosten met zich meebrengt voor ADC, ook als het niet wordt gebruikt.
Als CMC geen beslissing neemt, dan zal ADC dit zelf doen. POCT staat voor Point of Care Testing, een vorm van bloed- en urineonderzoek dat direct naast de patiënt plaatsvindt en niet, zoals gebruikelijk, in een laboratorium.
ADC-directeur Virginia-Cova zegt in de mail aan CMC-ceo Gilbert Martina met klem ‘dat het nimmer de bedoeling’ is geweest het zo ver te laten komen, maar op dit moment kan het laboratoriumbedrijf niet anders. Nogmaals wordt gewezen op het ‘structureel wanbetalen door CMC’. Het gaat om ‘het uitblijven van substantiële betalingen’, dat beide instellingen ‘tot op dit punt heeft laten komen’.
Tot slot benadrukt Virginia-Cova dat de kans aanwezig is dat het niet bij deze opgesomde maatregelen zal blijven. ADC wenst expliciet te vermelden dat zij tot dit alles genoodzaakt is ‘terwijl haar voor het ontstaan van deze situatie geen verwijt kan worden gemaakt’.
De overheids-nv beroept zich, voor zover nodig, op opschorting van haar verplichtingen ten opzichte van CMC. De directeur van ADC eindigt haar schrijven wel met de opmerking ‘dat wij altijd open staan voor overleg om toch nog tot werkbare oplossingen te kunnen komen’.
Het is vooralsnog onduidelijk wat deze maatregelen voor gevolgen kunnen hebben voor de patiënten van het ziekenhuis. Het noodlijdende CMC kampt zelf ook met financiële tekorten, mede door naar eigen zeggen ‘een ontoereikend zorgbudget’ dat de overheid (lees: regering) via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beschikbaar stelt. Dat zorgbudget is structureel te weinig om alle kosten mee te dekken.