Statenlid Girigorie van oppositie: Regering wist al langer van vervalsingen CPR
Van een onzer verslaggever
Willemstad - Het Statendebat over de ‘CPR-vervalsingen’, dat pas acht weken na de vraag van de oppositie om een spoedvergadering kon plaatsvinden, is gisteren op verzoek van premier Gilmar Pisas (MFK) - die schorsing verzocht - voor onbepaalde tijd vooruitgeschoven.
Pisas vroeg ‘ter voorbereiding van de antwoorden’ op de Statenvragen twee weken of misschien wel langer, tot na het reces; waarop zijn partijgenoot parlementsvoorzitter Charetti America-Francisca de vergadering schorste.
Het was vooral het debat waarin Quincy Girigorie, leider van de grootste oppositiepartij PAR, de minister-president stevig aan de tand wilde voelen. Niet eens zozeer over CPR (Caribbean Petroleum Refinery nv), lange tijd de voorkeurskandidaat om de exploitatie van de Isla-raffinaderij over te nemen, totdat in de krant stond dat een financiële partner van CPR de papieren had vervalst. Ook niet zozeer over de aangiftes bij het Openbaar Ministerie (OM).
Maar wel en vooral over het verkeerd door de premier informeren van de Staten. Dáár wil de PAR-voorman het met Pisas over hebben. En dit onder het mom van ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’, zoals in het kinderliedje ‘Ik zag twee beren broodjes smeren’ voorkomt. ,,Pisas stond erbij en hij keek ernaar”, aldus Girigorie.
Daar is laatstgenoemde achter gekomen toen hij gebruikmaakte van de inzagemogelijkheid van de verschillende vertrouwelijke documenten. Dat kon overigens niet in de Staten, maar moest gebeuren op het kantoor van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), dat zelf een centrale rol speelt in dit melodrama.
,,We zijn hier vandaag niet om het kabinet-Pisas ervan te beschuldigen dat het niet is gelukt een operator te vinden voor de raffinaderij”, aldus Girigorie. Maar nadat hij kennis had genomen van de diverse rapporten, moet hij concluderen dat de regering niet alleen heeft onderhandeld met een oplichter, maar dat de regering ook wist dat het hier ging om een oplichter, dat de regering deze informatie heeft achtergehouden voor de bevolking, bepaalde zaken heeft afgedekt ten behoeve van de oplichter, toch is doorgegaan met het onderhandelen met deze oplichter, hem Bullenbaai heeft weggegeven en de Staten onjuist heeft ingelicht.
Als andere partijen niet hadden ‘ingegrepen’ - bepaalde media met hun berichtgeving en de Centrale Bank CBCS met de aangiftes bij het OM - dan was deze regering doorgegaan met onderhandelingen met CPR en was een Heads of Agreement (HoA) getekend.
Girigorie ging even terug in de tijd. Op 28 december 2022 staat in de krant dat sprake is geweest van vervalsingen en dat daar bewijzen voor zijn. Een dag later, op 29 december, geeft RdK toe maar stelt dat dit de potentiële financiële partner van CPR betreft en dat het traject met CPR zelf wordt voorgezet, met als doel het tekenen van een HoA.
In de tussentijd was er daarvoor al, op 30 september, een vervalste mail uitgestuurd/ontvangen; het zogenaamde bewijs dat de groep over funds (het vereiste kapitaal) kon beschikken. RdK kreeg begin oktober al telefonisch bevestigd dat het een falsificatie betrof. ,,Maar de premier ging gewoon door met CPR.”
Op 18 oktober was bericht ontvangen van een Britse bank (HSBC) in verband met de beschikbare gelden. Het bleek een vervalst document. Dat was direct al duidelijk, maar Forensic Services Caribbean werd gevraagd het nader te onderzoeken.
Op 21 oktober was er een seniorenconvent in de Staten, maar de regering zei niets; integendeel, alles loopt gesmeerd, zo was de boodschap.
Een week later, op 28 oktober, ontving de regering bewijs en vraagt dan om diepgaand onderzoek van 35 documenten die van CPR waren verkregen. Op 22 december kreeg de regering het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) - het rapport zelf spreekt van 12 december - en blijkt dat 34 van de 35 stukken gefalsificeerd zijn.
Socorro terug; nu met Baranka
Raul Ignacio Socorro Herrera is ‘back in town’, zo lijkt het. Nu niet meer als CPR-voorman (Caribbean Petroleum Refinery), maar met de splinternieuwe vennootschap Baranka Petroleum Refinery (BPR). Baranka staat voor ‘steen of rots’.
Uit gegevens van het Handelregister van de Curaçaose Kamer van Koophandel blijkt dat BPR werd opgericht op 15 juni 2023. De bv, gevestigd in Bon Bini Business Center aan de Schottegatweg Oost, heeft vier bestuurders:
Naast Socorro - degene die volgens Statenlid Girigorie van oppositiepartij PAR zelf ook in verband wordt gebracht met de CPR-vervalsingen - zijn dat Alejandro Alberto Marquez Bustos, die eerder ook als directielid betrokken was bij CPR, Leonardo José Taborda en de op Curaçao bekende Javier Hernández.
Bedrijfsdoelstelling: toeleveringsbedrijf voor de winning en exploratie van aardolie en aardgas, handelsonderneming, laad-, los- en overslagbedrijf (ten behoeve van zeevaart), beheersorganisatie, exploitatie van en handel in octrooien, patenten, licenties etc. Het is niet bekend wat BPR voornemens is in relatie tot de Isla-raffinaderij en/of olieterminal Bullenbaai. Interim-directeur Patrick Newton van Refineria di Kòrsou (RdK) reageerde nog niet op vragen van deze krant.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.