Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose Vaitiare Mulderij-Jansen is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over door muggen overgebrachte virussen en hoe hiermee verband houdende ziektes voorkomen kunnen worden. De titel van haar proefschrift is ‘Preventing the next Aedes-borne arboviral disease epidemic’, ofwel het voorkomen van een volgende door Aedes overgedragen arbovirale ziekte-epidemie.

F06 Gepromoveerd op tijgermug 1Arbovirussen zijn virussen overgedragen door geleedpotigen zoals muggen, teken en zandvliegen. Aedes is een groep van ongeveer 85 soorten steekmuggen waaronder de op Curaçao welbekende tijgermug die Chikungunya, Zika en Dengue veroorzaakt.

Mulderij-Jansen werkte samen in een onderzoeksteam met de professoren Ashley Duits, Ajay Bailey en Alex Friedrich en Adriana Tami en Izzy Gerstenbluth.
De promovendus heeft een bachelor in voeding en diëtetiek en een master in voedingsepidemiologie en volksgezondheid en nu is ze dus gepromoveerd. Tijdens haar promotieonderzoek richtte ze zich op onder andere het begrijpen van besluitvormingsprocessen, gezondheidszoekend gedrag en de prestaties van het gezondheidssysteem met betrekking tot door Aedes overgedragen infectieziekten in het Caribisch gebied. Mulderij-Jansen is nog niet klaar met onderzoek doen, want ze gaat zich in haar postdoctorale onderzoek meer specifiek richten op de besluitvormingsprocessen van huisartsen en patiënten met betrekking tot het voorschrijven van antibiotica voor luchtweginfecties in Nederland en Duitsland.

Een samenvatting van haar proefschrift beschrijft: ,,Dengue, Chikungunya en Zika zijn infectieziekten die op mensen worden overgedragen door muggen van de Aedes-soort (voornamelijk Aedes aegypti, oftewel tijgermug). Deze arbovirussen veroorzaakten uitbraken in verschillende landen in Afrika, Amerika, Azië, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Ondanks alle aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en nieuwe muggenbestrijdingsstrategieën die zijn ontwikkeld, worstelen landen nog steeds met het voorkomen en bestrijden van de overdracht van door Aedes overgedragen infectieziekten (ABID’s). Om de problemen met ABID-bestrijdingsinterventies te overwinnen, moeten eerst de uitdagingen met betrekking tot Aedes-bestrijding op macroniveau (gezondheidssysteem), mesoniveau (gemeenschap) en microniveau (individuen) van dat specifieke land worden vastgesteld. Daarom is het algemene doel van dit proefschrift om de context en concepten te onderzoeken die het gezondheidssysteem, de gemeenschap en het individuele preventie- en bestrijdingsinterventies/-gedrag voor ABIDs op Curaçao vormgeven. We hebben verschillende onderzoeksmethoden (kwalitatief en kwantitatief) en disciplines (bijvoorbeeld epidemiologie, entomologie, microbiologie en sociale en milieuwetenschappen) gecombineerd om de bovengenoemde onderzoeksonderwerpen te bestuderen. Verschillende theoretische kaders en concepten zijn gebruikt om de ingewikkelde relatie tussen het gezondheidssysteem, sociale groepen en individuen met betrekking tot de preventie en bestrijding van ABID te begrijpen. Alle studies die in dit proefschrift worden gepresenteerd voorzien de lezer van informatie om de uitdagingen van Aedes-bestrijding op Curaçao holistisch te begrijpen. De informatie in het onderzoek is nuttig voor beleidsmakers en anderen die betrokken zijn bij de preventie en bestrijding van ABID’s.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.