De afgelopen acht jaar structureel meer overgewerkt dan begroot
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf het jaar 2015 is structureel te veel aan overtime gewerkt bij de politie. Berekend vanaf 2015 tot 2022 is er de afgelopen acht jaar, ruim 45 miljoen gulden extra betaald aan overwerk. ‘Extra’ omdat in al deze jaren wel geld voor overwerk op de begroting stond maar dit elk jaar overschreden is.
Van 2015 tot en met 2021 stond 9,6 miljoen gulden begroot voor overwerk bij het Korps Politie Curaçao (KPC). In 2022 is dit bedrag opgeschroefd naar 12,8 miljoen gulden. ,,Ook dit jaar wordt het begrote bedrag van 12,8 miljoen overschreden. Dit geld moet ik elders van de begroting halen”, aldus de minister van Justitie, Shalten Hato (MFK) tijdens het vragenuurtje in de Staten vorige week.
Dat er zoveel overtime wordt gewerkt heeft ermee te maken dat bij het Korps Politie Curaçao (KPC) op dit moment een bezetting is van 66 procent. ,,Door financiële beperkingen is lang geen aandacht besteed aan nieuwe aanwas en verjonging en door de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) zijn veel agenten vertrokken”, zo legt Hato uit.
,,Om toch aan de vraag van de samenleving te voldoen worden nieuwe strategieën toegepast en meer gewerkt met technologie en automatisering. Daar geloven we en investeren we in.” Verder richt het korps zich op prioriteiten, zoals bepaalde vormen van criminaliteit. En er wordt informatiegestuurd gewerkt. Dit betekent dat op basis van actuele en betrouwbare informatie en analyses, rationele keuzes worden gemaakt, waardoor mensen en middelen optimaal worden ingezet en de bedrijfsdoelen worden bereikt.
Volgens het inrichtingsplan daterend uit 2008-2009, heeft het KPC een bezetting van 903 nodig, agenten op straat, maar ook administratief personeel. Op dit moment werken er 690 personen bij het KPC, waarvan 478 uitvoerend agenten op straat. In totaal zijn er 625 agenten nodig. De minister geeft aan dat het inrichtingsplan verouderd is en hij vraagt zich af of met technologie en automatisering de organisatiestructuur hetzelfde moet blijven. Wel is de politieregeling 2019 en de juridische positie van het korps in revisie en werkt op dit moment een commissie bestaande uit de korpschef en de vakbonden samen aan een advies dat medio 2023 in de ministerraad besproken zal worden en daarna ook in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA).
De minister geeft aan dat er agenten zijn die op dit moment 125 tot 250 uur overwerk draaien. Op een normaal urenaantal van 160 uur per maand kan het overwerk soms leiden tot een verdubbeling van het aantal uren. ,,En dat is zorgelijk”, aldus de minister. ,,Dat tast de kwaliteit van het werk aan, maar ook het sociale leven en de gezondheid van de agent in kwestie.” De regel is dat er niet meer dan 100 uur overtime wordt gewerkt. De minister kondigt aan dat de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) op dit moment onderzoek doet naar het overwerk bij het KPC maar dat de resultaten daarvan nog niet beschikbaar zijn.
Om het tekort aan personeel zo snel mogelijk op te lossen wordt op dit moment overleg gevoerd met het Opleidingsinstituut Rechtshandhaving en Veiligheidszorg (ORV) om een mogelijke verkorte studie van minder dan de normale drie jaar, in te voeren waardoor er sneller meer agenten zijn.
In het Landspakket is extra geld opgenomen voor het aantrekken van personeel. Het gaat om 31 personen voor het KPC, maar ook de landsrecherche en de strafgevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). ,,Bij het KPC is besloten twee klassen te starten van ongeveer 30 aspirant-agenten en vijf of zes ervaren personen in dienst te nemen.