Ondertekening convenant ter vervanging Ministeriële Regeling
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Docenten op alle niveaus van onderwijs kunnen per 1 augustus 2023 een verhoging van hun salaris tegemoetzien, mits er aan bepaalde voorwaarden (meer dan vijf jaar in dienst en positieve evaluatie) is voldaan.
Dat is deze week beklonken tijdens een buitengewone vergadering van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). Leerkrachten van het funderend onderwijs (fo), het vsbo, havo-vwo en middelbaar beroepsonderwijs (sbo), kunnen nu worden nu doorgeschaald van A- naar B- en naar C-docent. De ondertekening maandag binnen het CGOA, waar ook vijf vakbonden in vertegenwoordigd zijn, is het gevolg van een onderwijsconvenant uit 2016 dat indertijd is overeengekomen tussen toenmalig Onderwijsminister Irene Dick en onderwijsbond Sitek. Dit convenant gaat over arbeidscondities voor allen werkzaam in het onderwijs, ook de niet-onderwijsgevenden. De ondertekening van deze week betreft voornamelijk de onderdelen uit het convenant die gaan over de bevordering van A naar B en van B naar C, zoals ook omschreven staat in de onlangs gepubliceerde Ministeriële Regeling (MR) ‘tijdelijke regeling bevordering onderwijzend personeel’. Een Landsbesluit houdende algemene maatregelen (LBham) - nu nog ontwerp-LBham - zal de MR gaan vervangen. Hiermee is het traject overigens nog niet afgerond. Want nu er overeenstemming is bereikt binnen het CGOA gaat het ontwerp-LBham eerst nog naar de Raad van Advies RvA).
,,Nu er een overeenkomst is getekend tussen de regering en de vakbonden binnen de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) van de CGOA, kan het wetgevingstraject voortgezet worden en de MR zo snel mogelijk van kracht worden”, aldus Sitek, ambtenarenbond Abvo, politiebonden NAPB en SAP en de douanebond STrAF.
Noch vakbond voor het onderwijs Doen, noch de bond voor niet-onderwijzend personeel STSK is onderdeel van CCvV. Wel trokken deze twee bonden samen op met NAPB, SAP en STrAF in de zogenoemde ‘Bloke di 5’ om de 12,5 procent arbeidsinkorting op het arbeidsvoorwaardenpakket van tafel te krijgen. In het geval van de ABC-bevordering is voortrekker Doen niet ontevreden met de laatst gepubliceerde MR ‘tijdelijke regeling bevordering onderwijzend personeel’, maar stelt na intern overleg vast dat de MR niet compleet is en vooral discriminatoir ten aanzien van bepaalde groepen leerkrachten die buiten de boot vallen. Ook het convenant dat hieraan ten grondslag ligt, is dus niet compleet, zo heeft Doen-vakbondsleider Marbella Felipa onlangs tegenover deze krant uitgelegd. Wat er nu binnen CGOA ondertekend is, moet opnieuw bestudeerd worden, zo geeft Felipa in een reactie aan.
De financiële gevolgen, zo blijkt uit de MR, zijn 1,7 miljoen gulden over de periode van 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021. Voor het jaar 2022 en verder zijn de geraamde kosten berekend op circa 3,9 miljoen gulden per jaar.
Deze extra lasten zijn verwerkt in de meerjarenbegroting. En, zo wordt er in de MR aan toegevoegd: ,,Voor de belanghebbenden zijn er ook financiële gevolgen. Zij ontvangen een bedrag ineens. Op dit bedrag worden de verschuldigde belastingen en premies ingehouden.”