Pisas tegen Larmonie-Cecilia: wij zijn en blijven getrouwd
Van onze redactie
Willemstad - Carnaval kan veel goed doen; óók spanningen in de coalitie wegnemen of in elk geval tijdelijk op de achtergrond doen laten verdwijnen.
Zo deed Sithree van Heydoorn, minister van Onderwijs, maar vorige week vooral in beeld als partijvoorzitter MFK - die erg boos is/was op twee ‘dissidente’ PNP-Statenleden - zelf vrolijk mee met het carnaval.
En premier Gilmar Pisas, tevens partijleider van de grootste regeringspartij MFK, sprak bij de start van een carnavalsoptocht op Bándabou vriendelijke woorden richting Ruthmilda Larmonie-Cecilia, die behalve collega-minister en vicepremier is in het kabinet-Pisas, ook partijleider van zijn coalitiepartner PNP.
,,Mi kolega stimá señora Larmonie. Kasá nos ta. Nos ta keda kasá tambe”, sprak minister-president Pisas, terwijl zij instemmend haar duimen opstak. ,,Mijn geliefde collega mevrouw Larmonie. We zijn getrouwd. En we zullen ook getrouwd blijven.” Het werd gefilmd en daarmee vereeuwigd en op sociale media geplaatst.
Vorige week was de spanning nog om te snijden. Vooral maandagavond na afloop van het Statendebat waarin Pisas zich in de Staten moest verantwoorden over het beleid rondom de Isla-raffinaderij en de keuzes die overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) had gemaakt in verband met de selectie van Caribbean Petroleum Refinery (CPR) als ofwel voorkeurskandidaat om de nieuwe operator te worden.
Afgelopen zaterdag berichtte ook het Caribisch Netwerk over de opgelopen spanningen in de regeringscoalitie van Curaçao, omdat MFK openlijk uithaalde naar coalitiepartner PNP, nadat twee van PNP-parlementsleden meestemden met een motie vanuit de oppositie.
Wanneer gaat de raffinaderij op Curaçao weer open? Het is een vraag die volgens verslaggever Oscar van Dam op Curaçao en John Samson in Nederland ‘gevoelig ligt in de politiek op Curaçao’. ,,Het kabinet van premier Pisas heeft een heropening beloofd, maar ook zijn kabinet worstelt met het vinden van een bedrijf dat de leegstaande Isla-raffinaderij kan runnen.”
Tot voor kort was CPR de ‘betrouwbare’ kandidaat, maar bij de onderhandelingen - Caribisch Netwerk formuleert het nog voorzichtig en onzeker - ‘zouden er vervalste documenten zijn opgedoken’. Dat laatste werd al op 29 december officieel erkend door RdK: er ís sprake van vervalsingen.
Na aangiften gedaan bij het Openbaar Ministerie, onder meer door de Centrale Bank CBCS (en ook door RdK zelf, red.) is voor CPR het recht op exclusiviteit bij de onderhandelingen niet langer van toepassing.
,,Het kabinet heeft geen alternatieve kandidaten, blijkt uit het Statendebat. Twee van de vier PNP-Statenleden stemmen voor een motie vanuit de oppositie: het kabinet moet op zoek naar een betrouwbare, nieuwe kandidaat.”
De motie haalt het niet, maar coalitiepartner MFK is boos. Live op TeleCuraçao haalt MFK-minister Van Heydoorn (Onderwijs, Cultuur, Sport en Wetenschap) in zijn hoedanigheid als partijvoorzitter fel uit naar hun coalitiepartner. De PNP moet haar Statenleden Gwendell Mercelina en Sheldry Osepa ‘onder controle houden’, is de boodschap. ,,We gaan niet langer het gedrag van de twee parlementsleden accepteren.”
Andere MFK-prominenten betwijfelen daarna live op tv of coalitiepartij PNP wel betrouwbaar is. ,,PNP heeft vier zetels. De twee kinderen hebben meegestemd met de oppositie! Zegt dat jullie echt niets?”, zegt fractievoorzitter Amerigo Thodé geïrriteerd op TeleCuraçao.
Onder het tussenkopje ‘Gaat het kabinet vallen?’ vervolgen beide verslaggevers hun publicatie: MFK eiste een overleg met de PNP en kort daarop werd een ‘mediastilte’ afgekondigd. ,,Dat leidde tot veel speculatie op televisie, radio en op sociale media: is dit de val van het kabinet?”
En, zo valt op, er wordt ook iets anders breed uitgemeten: ,,Dat minister Van Heydoorn het volk live op tv toespreekt, terwijl hij en zijn partijtop uiteten zijn bij het ‘luxe chinees restaurant’ Lam Yuen.”
PNP-Statenlid Osepa haakt daarop in. ,,Op zijn Facebook sneert hij duidelijk naar de MFK: de politiek zit om het volk te dienen, niet om z’n buik vol te eten. Hij is oud-gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, tussen 2010 en 2012. Toen namens de MFK.”
PNP blijft er vrij rustig onder, terwijl MFK zich opwindt. De kleinste regeringspartij zegt dat PNP-Statenleden vrij zijn om zich uit te spreken, zolang ze rekening houden met de uitgangspunten van de partij. ,,Zowel de partijleider, als het partijbestuur, de ministers en al onze vier parlementariërs zitten op één lijn.”
Het carnavalsfeest lijkt intussen ook bij de grootste coalitiepartij, met negen van de 21 zetels, helend te hebben gewerkt. Een reactie op het interne PNP-memo is tot nu toe uitgebleven.