'Miljoenen crimineel geld bestemd voor crimefonds'
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Justitie, Shalten Hato (MFK), is in de Verenigde Staten voor een werkbezoek aan Washington DC.
Hij heeft daar onder andere gesprekken met de Amerikaanse ministeries van Justitie en Buitenlandse Betrekkingen over ‘de grote sommen geld die Curaçao moet ontvangen’.
,,Er zal onderhandeld worden over de bevroren criminele tegoeden die de facto Curaçao toebehoren. Het gaat om een bedrag van ongeveer 30 miljoen dollar dat bestemd is voor het criminaliteitsfonds. Dit geld is belangrijk zodat het gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld resocialisatietrajecten in de strafgevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) en materieel voor het Korps Politie Curaçao (KPC)”, aldus Hato.
Vermoedelijk gaat het om de banktegoeden van buitenlandse vennootschappen gevestigd op de British Virgin Islands van Loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, die in 2011 door het Openbaar Ministerie (OM) met toestemming van de rechter-commissaris in de Verenigde Staten werden bevroren. In die tijd werd een bedrag genoemd van zo’n 46 miljoen dollar bij de UBS-bank in Miami, Florida. Dos Santos werd verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude.
Eind juli 2014 was er sprake van het verzoek van Dos Santos tot schikking, waarbij het schikkingsbedrag ten behoeve zou komen van het criminaliteitsfonds. Het zou eerst gaan om zeker 10 miljoen dollar, maar later is hier opnieuw over onderhandeld.
Minister Hato legt daarnaast een bezoek af aan de auteurs van het ‘Trafficking in Persons’ (TIP)-rapport en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die een zogenoemde dependance hebben op Curaçao voor de preventie van mensenhandel. ,,Het ministerie van Justitie betreurt het dat het eiland in het TIP-rapport gedegradeerd is naar het niveau Tier 3. Met deze classificatie wordt aangegeven dat Curaçao niet voldoet aan eerdergenoemde knelpunten met betrekking tot mensenhandel”, aldus de minister, die aangeeft zich zorgen te maken over hoe Curaçao in dit rapport wordt beschreven.
Hij is het vooral oneens met hoe de opstellers van het rapport aan informatie zijn gekomen en ook over het feit dat er geen reactie gegeven kan worden voordat het rapport gepubliceerd wordt. ,,Er wordt nergens aangegeven waar de informatie vandaan komt. Verder wordt er een vaste vragenlijst voorgelegd waarbij geen mogelijkheid bestaat zelf aan te geven aan welke punten wel gewerkt is, zoals bijvoorbeeld trainingen, een bewustwordingscampagne en uitvoering van instructies. Ondanks de coronapandemie heeft de regering namelijk aan negen van de elf instructies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voldaan”, zo wordt door het ministerie van Justitie aangegeven.
Verder is er overleg met de Drug Enforcement Administration (DEA). DEA is de belangrijkste organisatie voor het bestrijden van illegale drugs, zowel in eigen land als in het buitenland. De minister keert morgen weer terug.