Analyse van huidige arbeidsmarktbeleid loopt goed
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een eerste versie van een plan van aanpak om illegale tewerkstelling tegen te gaan en de toelatingsketen te verbeteren is ondermaats gebleken. Dat kan opgemaakt worden uit de uitvoeringsrapportage van het Landspakket Curaçao.
Daaruit blijkt dat er onderzoek gedaan wordt naar de illegale tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten met als doel dit tegen te gaan. Hiervoor moeten op basis van de resultaten aanbevelingen worden gedaan en voorstellen ontwikkeld en geïmplementeerd worden. ,,Begin oktober is een eerste versie van een plan van aanpak gedeeld met de werkgroep. Het plan van aanpak was ondermaats. Tevens was de implementatie van de aanbevelingen uit het rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao uit 2015 onvoldoende meegenomen. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw concept-plan van aanpak”, aldus de uitvoeringsrapportage. Door deze vertraging zal ook de start van de implementatie van de hervormingsmaatregelen later van start gaan.
In de uitvoeringsrapportage wordt nog melding gemaakt van het besluit van de Raad van Ministers in september 2021 om de verbetervoorstellen uit het adviesrapport ‘Van Denken naar Doen’ voor de toelatingsketen van vermogende -, ondernemende -, en kennismigranten, uit te voeren. De rapportage: ,,Samen met de implementatie van de aanbevelingen uit het rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao uit 2015 over de rechtmatigheid van tewerkstellingsvergunningen, kan er in samenhang worden gewerkt aan vernieuwing van de toelatingsketen en aan verbetering van het huidige proces van afgifte van tewerkstellingsvergunningen. Het opstellen van het daarvoor benodigde plan van aanpak - en daarmee ook de implementatie - heeft vertraging opgelopen. Er zijn goede afspraken gemaakt om dit in het eerste kwartaal van 2023 op te lossen.”
Wat wel goed loopt is de integrale analyse die gemaakt wordt van het huidige arbeidsmarktbeleid en de wet- en regelgeving op basis waarvan het arbeidsmarktbeleid wordt geactualiseerd en gemoderniseerd. ,,Maatregelen als arbeidstijdverkorting, deeltijdwerken, contracten voor bepaalde tijd, versoepelen ontslagrecht, wegnemen belemmeringen voor aannemen buitenlandse arbeidskrachten, illegale tewerkstelling en bestrijding van de jeugdwerkloosheid zullen in de analyse worden betrokken. Op basis van de analyse worden voorstellen ontwikkeld en geïmplementeerd”, zo is de nadere uitleg. Dit alles moet resulteren in ‘één integraal en coherent pakket hervormingen’ en een overkoepelende notitie ‘Hervormingen Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid’.
In de agenda staat: ,,Met oog voor prioritering en volgtijdelijkheid, is dit eind juni 2023 afgerond. Met het pakket aan hervormingsmaatregelen zal vervolgens de dialoog met sociale partners gestart worden, wat uiteindelijk zal leiden tot politieke besluitvorming. Daarna kan pas een implementatieagenda worden opgesteld.”