SBAB: Toerist moet factuur verblijfadres inladen via immigratiekaart
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bezoekers van Curaçao dienen, bij het digitaal invullen van hun Digital Immigration Card (DIC), voortaan ook de factuur en de adresgegevens van hun verblijfsaccommodatie en de contactgegevens daarvan op Curaçao, in te laden in het DIC-systeem.
,,Op die wijze kunnen we over specifieke benodigde informatie van omzet en locatie en ook van de eigenaren beschikken”, meldt Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) in verband met het project om de belasting compliance van verhuurders van onroerend goed - waaronder vakantiehuizen en -appartementen - op te schroeven. Te vaak nog geven verhuurders - die regelmatig in het buitenland wonen - hun inkomsten niet op, waardoor het Land Curaçao onder meer en vooral aanzienlijke inkomsten uit omzetbelasting (OB) misloopt.
Bovenstaande is daarom één van de aanbevelingen die door SBAB worden gedaan. Het Antilliaans Dagblad komt het tegen in de meeste recente rapportage van de belastingaccountants. Een andere aanbeveling is een opmerkelijke: ,,Verlaging van het OB-tarief bij verhuur voor korte termijn als de compliance structureel aan het verbeteren is. Dit is een positieve stimulans om de compliance nog verder te doen toenemen.” Een soort beloning dus voor getoond goed gedrag.
Er zijn meer aanbevelingen, zoals ‘wetgeving invoeren om bij de bedrijven en personen die online accommodaties aanbieden de verplichting op te leggen om de adressen van de verhuurders ter beschikking te stellen aan de Belastingdienst’.
Ook moet er wetgeving komen voor platforms die verhuur van onroerend goed bevorderen, zoals Airbnb; een online marktplaats voor de verhuur en boeking van accommodaties in handen van particulieren, hotels en investeerders. ,,In deze wetgeving kunnen deze organisaties bijvoorbeeld als inhoudingsplichtige voor de OB worden aangemerkt.”
Evenals bij de werkgever, die als inhoudingsplichtige voor de loonbelasting en sociale premies is aangemerkt, is SBAB van mening dat deze platforms informatie dienen te verschaffen zoals naam van de eigenaar, verhuurperiode, opbrengsten en de verschuldigde belasting hierover.
Verder moeten er oplossingen worden gevonden voor alle stagnatie omtrent de te behandelen bezwaarschriften. De Inspectie der Belastingen dient de bezwaarschriften van de verhuurders van onroerende goederen in samenwerking met de SBAB te behandelen voor een spoedige afronding.
,,Bij hoge belastingschulden na het afwijzen van de bezwaarschriften, waarbij wordt aangevoerd door belastingplichtige dat er geen of te weinig betalingscapaciteit is, moeten - indien van toepassing - zo spoedig mogelijk invorderingsonderzoeken worden ingesteld.”
‘Verhuuropbrengsten traceren via makelaars’
Per november 2022 zijn er 67 makelaars geselecteerd waarbij een zogeheten ‘derden onderzoek’ zal worden uitgevoerd. Er zijn per eind november vijf brieven aan makelaars geconcipieerd. ,,Wij hebben gepland om in december 2022 deze brieven en daarnaast brieven voor de andere makelaars te doen uitgaan”, aldus Belastingaccountantsbureau BAB.
Ook wil SBAB informatie van platforms voor internationale verzoeken. Per eind november is er van vijf platforms, waarop accommodaties worden aangeboden, informatie verzameld. In december zullen deze gegevens aan de Inspecteur worden overgelegd met het verzoek een verzoek te doen aan het ministerie van Financiën om een inlichtingenverzoek in te dienen in Nederland.
Verder zijn er direct vanuit het project 55 belastingplichtigen aangeschreven om informatie over de huuropbrengsten te overleggen. Het grootste gedeelte hiervan is in het buitenland woonachtig, stelt SBAB. Per november hebben 22 belastingplichtigen op deze verzoeken gereageerd en 11 hebben de gevraagde informatie opgestuurd. Met de belastingplichtigen die geen informatie hebben gestuurd en niet hebben gereageerd wordt verder per mail en zo mogelijk telefonisch gecommuniceerd om de gevraagde informatie alsnog te ontvangen.
In het kader van dit project houdt SBAB een bestand bij van de verhuurde adressen. Deze adressen zijn afkomstig van diverse sites op het internet; van makelaars waarbij in het verleden al derden onderzoeken zijn uitgevoerd; van lijsten ontvangen van toeristenbureau CTB en toeristische belangenverengingen Chata en Casha; en van adressen die door SBAB-medewerkers op straat worden gesignaleerd.
,,Per eind november is het aantal adressen in ons bestand opgelopen tot 5.042. Hiervan worden de nog ontbrekende eigenaren getraceerd. Vervolgens wordt nagegaan welke eigenaren nog niet beschreven zijn voor de verschillende belastingmiddelen om deze eventueel alsnog te laten beschrijven.”
Het project ‘verhuur onroerend goed’ is de opvolger van het SBAB-deelproject bestandsvergelijking dat in maart 2015 werd opgestart. In het project bestandsvergelijking werden onderzoeken ingesteld bij onder andere verhuurders van woningen aan toeristen en aan lokalen.
Substantiële groep
,,De uit onderzoeken voorgestelde correcties en boetes hebben ertoe geleid dat ook nog niet door ons gecontroleerde verhuurders zelf aan hun belastingverplichtingen zijn gaan voldoen, dat wil zeggen meer compliant worden”, aldus het rapport.
,,Er zullen echter altijd verhuurders blijven die niet compliant zijn en momenteel lijkt dit op grond van onze bevindingen een substantiële groep te betreffen. Mede om die reden is controle een blijvende noodzaak.”
Het doel is om belastingplichtigen in kaart te brengen, zodat belastingheffing en-inning mogelijk wordt bij die belastingplichtigen. Doelstelling is vooral om zwarte omzet voor de OB (omzetbelasting), WB (winstbelasting) en IB (inkomstenbelasting) te voorkomen en te achterhalen, ‘zodat de belastingopbrengsten van de goedwillende ondernemers en beleggers in stand blijven en de opbrengsten toenemen voor de groep die zich nog niet houdt aan haar verplichtingen’. ,,Op deze wijze wordt in deze branche de compliance verhoogd.”
Uit eerder gedane onderzoeken is al geconstateerd dat een groot aantal eigenaren van panden, niet ingezetenen zijn. Dit maakt de heffing en inning van belasting in veel gevallen omslachtig.
Daarnaast is geconstateerd dat de verhuurders hun panden voornamelijk via het internet te huur aanbieden. De informatie op internet is in veel gevallen niet toereikend om locatie en eigenaar vast te kunnen stellen, waardoor het meer tijd vergt om vast te stellen waar de panden gelegen zijn.
Het opsporen van mogelijke belastingplichtigen vereist een speciale aanpak waarbij samenwerking met partijen binnen de overheid, de semi-overheid en in het bedrijfsleven van groot belang is. ,,Wij onderhouden daarom ook intensief contact met de betrokken stakeholders”, aldus SBAB. ,,De minister van Financiën is hierbij een uiterst betrokken participant.”