Organisaties slavernijverleden willen premier spreken
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden roepen premier Gilmar Pisas (MFK) op om met hen in gesprek te gaan over het proces van het maken van excuses door Nederland. ,,Wij willen met Pisas praten over een informatie- en bewustwordingscampagne en ook is het ons verzoek om de samenleving in het proces te betrekken, ook waar het gaat om de invulling van een eventueel herstelprogramma.
De organisaties die een brief aan de premier hebben ondertekend zijn samengebracht in een Nationale commissie herdenking 160 jaar afschaffing van de slavernij (Komishon Nashonal pa konmemorashon 160 aña di abolishon di sklabitut) die bestaat uit de volgende instellingen: Fundashon Museo Tula, Fundashon Piskadó nos ta, Plataforma Bèrdat Históriko, Sentro di Dama (Seda), Onderwijsbond Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou (Sitek) en Fundashon Kòrsou kaminda pa Libertat.
,,De commissie vindt de intenties van het kabinet-Rutte een eerste stap in de goede richting, maar keurt de gang van zaken af. Zo is het besluit unilateraal genomen, zonder dat er overleg is geweest met de betrokken landen en eilanden. De datum van 19 december heeft weinig betekenis. Het besluit van het Nederlandse kabinet lijkt in alle haast genomen te zijn, zonder serieuze voorbereiding waardoor het niet warm en respectvol overkomt.” Verder wil de commissie dat het kabinet-Rutte zich houdt aan de Verklaring van Durban (2001) en het daaraan verbonden actieprogramma en de tien actiepunten van de Caribische economische gemeenschap Caricom. Het gaat hier om onder andere een formele verontschuldiging, een ontwikkelingsprogramma voor de inheemse bevolking, uitroeiing van analfabetisme, het opzetten van een Afrikaans kennisprogramma, psychologische rehabilitatie en schuldkwijtschelding.
Verder vinden de organisaties dat het excuus moet omvatten dat de Nederlandse regering erkent deelgenomen te hebben aan de trans-Atlantische slavenhandel en het slavernijsysteem. Dat Curaçao gebruikt is als depot van Afrikaanse slaafgemaakten, dat Nederland dit technisch en financieel ondersteund heeft, dat Nederland op Curaçao plantages heeft gehad waar tot slaaf gemaakten werkten en dat hiermee enorme financiële voordelen zijn behaald.
Tot slot moet zowel premier Rutte als koning Willem-Alexander excuses aanbieden en niet de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.
Toespraken live te volgen
Op maandag 19 december 2022 spreekt premier Mark Rutte vanuit het Nationaal Archief in Nederland live de reactie uit van zijn kabinet op het rapport ‘Ketenen van het verleden’ van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Om het belang van dit onderwerp te benadrukken, is er op ieder eiland een bewindspersoon aanwezig om een toelichting te geven op de kabinetsreactie. Aansluitend is er per eiland een passend programma. De toespraken van de verschillende bewindspersonen zijn live te volgen.
Curaçao van 09.30-12.00 uur. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Te volgen via Facebook Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad, Stations Direct Media Curaçao, TeleCuraçao, Nos Pais Television.
Bonaire 10.00-13.00 uur. Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Te volgen via Facebook Openbaar Lichaam Bonaire, NosTV Bonaire en Dutch Caribbean TV.
Aruba 10.00-12.00 uur. Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
Te volgen via Facebook, Vertegenwoordiging van Nederland in Oranjestad, 24Ora en de tv-stations TeleAruba, Diario Tv Aruba.
Sint Maarten 9.45-12.00 uur. Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Te volgen via Facebook Dutch Representation Office in Sint Maarten.
Sint Eustatius 10.00-11.45 uur. Marnix van Rij, staatssecretaris van Financiën. Te volgen via Facebook Statia Government.
Saba van 10.00-11.30 uur. Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Live te volgen via Facebook Public Entity Saba.
Op deze dag wordt ook het herdenkingsjaar slavernijverleden, dat van start gaat op 1 juli 2023, aangekondigd.
Uitnodiging excuses afgewezen
Fundashon Kòrsou na Kaminda pa Libertat (op weg naar vrijheid) is het niet eens met de plannen en activiteiten van de Nederlandse regering rond de slavernij-excuses en wijst de uitnodiging af om bij de door het kabinet georganiseerde activiteiten aanwezig te zijn.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.