CBCS-president: Ongelijkheid staat gelijkwaardigheid in de weg

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - Als de belangen van inwoners in het Koninkrijk gelijkwaardig zijn - dat wil zeggen even zwaar wegen - dan zou de implicatie moeten zijn dat het beleid gericht moet zijn op het creëren van gelijke kansen voor mensen op sociaaleconomische vooruitgang.

cbcsDat zei de president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Richard Doornbosch, gisteren tijdens de conferentie ‘Gelijkwaardigheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden’ in Den Haag.
,,We kunnen concluderen dat er veel ongelijkheid bestaat tussen Nederland aan de ene kant en de Caribische landen in het Koninkrijk aan de andere kant. Deels wordt deze ongelijkheid bepaald door de economische kenmerken van de landen en deels door onevenwichtigheden in de publieke sector”, aldus de CBCS-topman.
,,Deze ongelijkheid staat gelijkwaardigheid in de weg”, stelt hij. Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben volgens Doornbosch ‘een flinke inhaalslag te maken’. De pandemie heeft de sociaaleconomische verschillen verder vergroot. Het economisch herstelprogramma dient gericht te zijn op inclusieve groei.
,,Niet op het vergroten van het bruto binnenlands product alleen. Maar op groei, waarvan alle groepen in de maatschappij profiteren. Toegang tot goed onderwijs, tot hoogwaardige gezondheidszorg, tot financiële dienstverlening en tot de arbeidsmarkt dienen een prominente plek te krijgen in het herstelprogramma van alle landen.”
Doornbosch begon zijn speech met het aanhalen van Thomas Jefferson en de onafhankelijkheidsverklaring in de Verenigde Staten. Hij eindigde met een andere ‘founding father’, namelijk Benjamin Franklin. ,,Hij zei: ‘An investment in knowledge pays the best interest’. Zonder gelijke toegang tot goed onderwijs in het Koninkrijk blijft gelijkwaardigheid een stip aan de horizon.”
De Centrale Bank-president was een van de sprekers tijdens de alweer 32e Koninkrijksconferentie van Interexpo. Het thema van de conferentie dit jaar ‘Gelijkwaardigheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden’ is naar de mening van Doornbosch onverminderd relevant.
Mede als gevolg van de coronapandemie en de huidige economische crisis, zijn de verschillen tussen de landen binnen het Koninkrijk in de afgelopen jaren verder toegenomen. ,,Deze grote verschillen maken de gelijkwaardige behartiging van belangen - hoe zal ik het zeggen - uitdagend.”
Hij besprak het onderwerp vanuit een sociaaleconomisch perspectief. ,,De kern van mijn boodschap is dat we binnen het Koninkrijk de sociaaleconomische verschillen tussen de landen door middel van inclusieve groei kunnen en moeten verkleinen. Ik zeg met nadruk móéten verkleinen, omdat te grote sociaaleconomische verschillen niet alleen de gelijkwaardigheid binnen en tussen landen onder druk zetten, maar ook negatieve consequenties heeft voor de stabiliteit, economische groei en het potentieel van toekomstige generaties binnen het Koninkrijk.”

‘Pittige tijden’
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties realiseert zich ‘dat de armoede op Curaçao, Aruba en Sint Maarten verder is toegenomen en dat de natuur en leefbaarheid onder druk staan’, verklaarde zij op het congres. ,,De Venezuelacrisis, de coronapandemie, de klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne; ze leggen kwetsbaarheden bloot en versterken deze. Het zijn pittige tijden.” Vanuit hun autonomie en eigen verantwoordelijkheid staan de Caribische landen zelf voor de opgave om deze problemen aan te pakken. ,,Maar zij kunnen deze problemen niet alléén oplossen”, meent Van Huffelen. Onder meer door een gebrek aan overheidsfinanciën en uitvoeringskracht. ,,Het is dus noodzakelijk om het fundament voor de eigen autonomie te versterken, mét betrokkenheid van Nederland”, aldus de bewindsvrouw.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.